MAMAНовости

Запомнете ги овие мали, но вредни нешта: Упорно ги правиме и се мачиме себеси

Велиме „да“ додека сакаме да кажеме „не“

Познатиот психолог Михаил Лабковски опиша 29 ситуации во кои губиме сила или ја добиваме:

Ние изгубиме сила кога:

– Велиме „да“ додека сакаме да кажеме „не“

– Се смешкаме, наместо да плачеме

– Не мируваме

– Ние се принудуваме да издржиме малку повеќе, наместо да се запрашаме: “За чие здравје на го толерирам тоа?”

– Ние се навредуваме, наместо да кажеме што не вознемирува

– Ние не ја работиме нашата работа

– Некој не е интересен за нас и ние продолжуваме да комуницираме со него од некои замислени причини

– Остануваме до луѓе кои гледаат сè од негативна страна

– Постојано зборуваме за политика, записи, сообраќаен метеж итн.

– Ние озборуваме

– Ние често и со многу емоции разговараме за тоа како другите живеат

– Ние правиме неинтересна, здодевна работа

– исплашени сме

– Чекаме некој да дојде и да ни го промени животот (Дедо Мраз, принц на бел коњ, Рокфелер)

– Се критикуваме себеси, сметајќи се себеси за безвредни, некомпетентни, несреќни.

Ние добиваме сила кога:

– Запознаваме нови луѓе

– Ние стекнуваме ново знаење

– Патуваме

– Ние ги надминуваме нашите стравови

– Пробуваме нешто ново

– Ние одиме (ова не вклучува одење на работа или продавница, но прошетки бесцелно и за задоволство)

– Ние сме креативни

– Се дружиме со убави луѓе;

– Ние поминуваме време со луѓе кои не поддржуваат и веруваат во нас

– Ние се справиме со нашето тело (каква било физичка активност, сауна, базен)

– Го расчистуваме физичкиот простор (запомнете како се чувствувате поинаку во реновирана просторија)

– Го расчистуваме емотивниот простор (запомнете како се чувствувавте поинаку кога успеавте да простите некому и да кажете збогум)

– Велиме „не“ кога сакаме да кажеме „не“ и велиме „да“ кога сакаме да кажеме „да“

– Почнуваме да го правиме она што го сакаме.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close