Градинка

Како да му кажете „не“ на детето и тоа да ве послуша

Ова е важно за карактерот

На детето е важно уште од најрана возраст да му се постават граници, со цел да добие чувство на одговорност и обврска

Секој мора да научат да каже “не”. Ако тоа не го научите, луѓето може да почнат да ве искористуваат. Исто е случајот и со децата. Децата почнуваат да бараат или прашуваат нешто и во тоа знаат да бидат многу тврдоглави.

Не е лошо да се задоволи детската желба, но во исто време мора да имате на ум дека тие, исто така, треба да биде одбиено кога неговите барања не се доволно оправдани. Дознајте во кои случаи ќе мора да му кажете “не” на детето и тоа за негово добро.

Нема јадење

Ниедно дете не сака здрава храна. Кога ќе му ја принесете чинијата, тоа ќе каже дека не сака да јаде. Сè што тие сакаат да јадат е зачинета и брза храна. Затоа, ова е вистинско време кога треба да кажете “не” на детските желби. Но, запомнете дека нема ништо принудување, од форсирање.

Бидете доволно строги и покажете им дека ако не сакаат да го јадат ова јадење, тогаш не можете да им направите она што тие сакаат.

Не сака да учи

Кое дете сака да учи во почетната фаза? Вие мора да им создадете навика и култура на учење. Меѓутоа, ако имате дете кое никако не сака да го учи бидејќи сака да игра, вие мора да знаете да кажете “не”.

Премини на следната страна >>

1 2Next page

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close