MAMAНега и здравје

Силниот имунитет сега е клучен: Ако го користи овој витамин ќе бидете отпорни на сите вируси!

Недостатокот на витамин Д е поврзан со разни болести кои влијаат на белите дробови

Ако му обезбедите на вашето тело доволна количина на овој витамин, вирусите не можат да ви направат ништо.

Со години, витаминот Д се смета за важен минерал за силни коски и заби, но списокот на неговите позитивни ефекти врз здравјето е долг. Се покажа дека е најефикасно во зајакнувањето на имунитетот.

Витаминот Д го штити имунолошкиот систем на неколку начини, а кога станува збор за заразни болести како што е Ковид-19, научниците се особено заинтересирани за неговите антиинфективни својства.

Светската здравствена организација, како и други институции, како што е Европската агенција за безбедност на храна, издадоа препораки во исхраната со кои ќе се зајакне организмот во борбата против коронавирусот, а високо на таа листа се храна богата со витамин Д.

Недостатокот на витамин Д е поврзан со разни болести кои влијаат на белите дробови и горниот респираторен тракт, како што се грип, ХИВ, хепатитис, хронично опструктивно белодробно заболување, астма, хроничен ринитис, туберкулоза …

Една неодамнешна студија во списанието „Nutrients“ објасни дека механизмите со кои витаминот Д може да го намали ризикот од инфекција, вклучува производство на антимикробни протеини кателицидин и дефензин, што може да ја намали репликацијата на вирусот и концентрацијата на антиинфламаторни цитокини кои го оштетуваат ткивото на белите дробови и го забрзуваат воспалението.

Можеме да обезбедиме витамин Д на организмот преку сончевите зраци, но и преку одредена храна. Ако не ја земате препорачаната доза со храна, лекарите советуваат да консумирате капки витамин Д.

Најбогатиот извор е рибата како што се туна, сардини, скуша, треска, харинга, лосос, но сите други морски плодови се одличен избор во овој период.

Витаминот Д е растворлив само во масно опкружување, што значи дека диетата со масна храна е важна за апсорпција на овој витамин. За да го извлечеме најдоброто од тоа, треба да го комбинираме со магнезиум и калциум.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close