MAMA

Д-р Кон предупреди: Една работа во училиштата може да биде значаен носител на коронавирусот

Д-р Кон рече дека ќе треба да се одржи посебен разговор со наставниците за употребата на некои основни работи во училиштето

Српскиот епидемиологот д-р Предраг Кон зборуваше за тоа како би можело да изгледа учебната година, но и кои фактори во училишната средина се претставени како фактори на ризик.

– Што се однесува до училиштето, една од работите што не беше споменато во овие писма е прашањето за продолжен престој и треба да разговараме за тоа. Од друга страна, часовите се поделени на циклуси, часовите преку Интернет ќе ги следат постарите класови, а за помладите часовите ќе се продолжат во училиште. Децата ќе треба да доаѓаат на училиште здрави, нивната температура ќе се мери секој ден, а ќе има и едукација за тоа кога треба да се користат маски.

Д-р Кон рече дека ќе треба да се одржи посебен разговор со наставниците за употребата на некои основни работи во училиштето, како што се сунѓерите.

– Мора да разбереме дека ќе има посебен разговор со наставниците и во врска со тоа дали ќе користат сунѓер, како ќе се однесуваат тие и учениците, сигурно ќе има одредени препораки за настава, а сè друго е организациско и многу комплицирано – рече Др. Кон.

Само кога е целосно нов, сунѓерот е чист. Инаку, ги содржи сите видови микроби, а бактериите од него се пренесуваат многу брзо, особено кога станува збор за вирусот корона.

Многумина прашаа зошто сунѓерот, одговорот лежи во фактот дека обичната топла вода не е доволна за да уништи многу вируси, вклучувајќи го и Ковид-19.

Ианилин Хачингс, овластен професионалец за безбедност на храна од Центарот за едукација StateFoodSafety во Јута, вели дека валканите сунѓери можат да шират микроби на сè што допираат – од рацете на учениците над површината на која се наоѓаат, а подоцна и во целиот одбор на кој постојано се допираат студенти и наставници.

Дезинфекцијата на сунѓерот може да се изведе на два начина кои се ефикасни затоа што уништуваат 99 проценти од бактериите и вирусите.

– Топлата вода од чешма нема да биде доволно топла за да ги уништи бактерии. Во тој случај, ќе мора да го варите сунѓерот.

Најефективните средства за дезинфекција на сунѓери се микробранови и машини за миење садови.

– Топлината ги уништува патогените микроорганизми и треба да се менува на секои две недели ако тоа е воопшто можно – посочува Хачерс.

Затоа, нема сомнение дека училишниот персонал ќе треба секојдневно да ги вари или изложува сунѓерите на голема топлина, така што тие се целосно чисти на почетокот на секој работен ден.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close