Кафе муабет

ГЕНЕТИКАТА Е ВИНОВНА ЗА СЕ: Неверојатни сличности со своите ќерки- овие ѕвезди изгледаат како сестри на нивните наследнички!

Девојчињата ги земаат особините од мајката...

Eдна реченица од Оскар Вајлд вели: „Трагедија е што сите жени стануваат како своите мајки еден ден“. Дали е ова трагедија или не, може да се расправа. Веројатно, зависи од тоа како мајката (горда) гледа на оваа сличност и како ќерката (можеби трагедија).

Фото Инстаграм: gwynethpaltrow

Можеби некогаш сонот на секоја ќерка беше да биде како нејзината мајка, но денес, се чини дека тоа е вистински кошмар за многу жени.

Зошто постои таква сличност? Се разбира, првата причина е генетиката, која одредува дури 80 проценти од карактеристиките на нашето тело, како што се обликот на телото, бојата на очите, бојата на косата (20 проценти се под влијание на други фактори).

На пример, ќерките на жени кои влегле во менопауза многу рано, исто така, влегуваат во менопауза на приближно иста возраст; мајките кои имаат мускулна фигура најчесто имаат ќерки кои многу лесно добиваат мускулна маса;  мајките кои никогаш не биле зависници од спорт имаат ќерки кои претпочитаат да разговараат преку Интернет отколку да одат во теретана.

Според истражувањето, бидејќи сме социјални суштества, еволуираме само во интеракција со другите. Затоа раното детство многу влијае на развојот на нашата психа. Родителите, браќата и сестрите и односите со нив имаат најголемо влијание врз нашите идни животи.
И што се случува со ќерките одеднаш да почнат да се однесуваат како нивните мајки?

Според невролозите, нашите неврони бараат познати обрасци, особено кога ќе се најдеме во стресна ситуација, а единствените познати обрасци се оние што сме ги презеле од нашите семејства.

Затоа, ако некој ви каже дека се претворате во мајка ви (а не ви се допаѓа особината или реакцијата што таа ви ги припишува на вас), насмевнете се, свесни дека сепак вие сте креатор на сопствената среќа и сопствениот живот

Но, интересно е да се види колку физички мое да бидат слични мајка и ќерка, особено оние славни sвезди.

Додуша, не можеме да знаеме дали се однесуваат слично, но мора да признаеме дека тие повеќе личат на сестри отколку на мајки и ќерки.

Gwyneth Paltrow i Apple Martin

Reese Witherspoon i Ava Phillippe

Lisa Bonet and Zoë Kravitz

Thandie Newton i Nico Parker

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close