Градинка

Зошто не треба детето да го терате да изеде се’ од чинијата?

Одбивањето храна може да биде прилично исцрпувачко за родителите, но експертите предупредуваат на нешто друго.

Децата на возраст од 2 до 6 години честопати знаат да бидат прибирливи кога е во прашање храната. Родителите често се жалат дека децата јадат многу малку и ретко го изедуваат она што им е сервирано во чинијата.

Бидејќи родителите и семејеството имаат пресудна улога во создавањето на прехранбени навики за децата, важно е да не се прават грешки кои негативно влијаат на децата.

Нема да добие можност да развие здрав однос со храната

Децата мора да имаат прилика да развијат интуитивно јадење и да бидат способни да разберат кога се гладни, а кога заситени. За да се поттикне развој на нормално однесување во исхраната, важно е да може да одлучат колку сакаат да јадат и да престанат во оној момент кога нивното тело и ум целосно ќе бидат задоволени.

Му ја одземате контролата на детето над сопственото тело

Исхранувањето е нешто природно, и не треба да ги фалите малите што добро или многу јадат. Кога го правиме тоа, стануваат несигурни. Уште една грешка која родителите може да ја направат е да им викаат на децата кога нема да изедат се’ од чиниите, што исто така може да биде штетно за нивните навики за исхранување.

Детето би можело да почне да одбива, па и да ја мрази здравата храна

Ако искуството со храната која родителите ја нудат било негативно, постои голема шанса детето да го избегне тој вид храна. Поради природниот страв од непозната храна, нормално е децата да одбиваат одреден вид храна, но кога одбивањето нема да наиде на разбирање, туку родителите вршат притисок, голема е веројатноста поврзаноста со таа храна да не стане позитивна, а детето може да развие аверзија кон здравата храна која му ја нудат родителите.

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close