Дом и семејство

Запознајте ја Луиз, мојата четири месечна ќерка со две раце, две нозе и еден хромозом плус

 

Го пишувам ова како излив на гнев и тага по неколкуте толку многу познати коментари што ги добив ова утро во текот на рутинскиот медицински преглед на мојата ќерка Луиз.

Со тек на време, се навикнувате – си велите дека тоа се едноставни грешки, дека треба да бидете поцврсти – но, понекогаш, што е многу, многу е. Се прашав што можам да направам за да се чувствувам подобро и можеби да спречам истата работа да им се случува и на другите, или пак да не ми се случува на мене толку често. Го напишав овој пост и го поставив на Фејсбук, јавен за сите.

Би сакала да верувам дека со ова ќе се заврши темата за различноста на мојата ќерка, и дека понатаму нема веќе да морам да објаснувам. Многу добро знам дека тоа не е така. Но кога би можело да смени само неколку мислења…

Ова е мојата ќерка. Луиз. Таа е стара 4 месеци, и има две раце, две нозе, две слатки големи обравчиња, и еден хромозом плус.

Ве молам, кога ќе сретнете некој како Луиз, не ја прашувајте нејзината мајка, „Зарем не открија во текот на бременоста?“ Или било откриено, и претпоставуваме мајката донела одлука да го задржи бебето, или не било, и изненадувањето било толку големо што нема потреба повторно да ја потсетувате. И што е најважно, секоја мајка има постојана тенденција да се чувствува виновна за сè и сешто, така што за еден дополнителен хромозом што не бил откриен… нема потреба да ви кажувам.

Не ѝ викајте на нејзината мајка, „Тоа е твое бебе, без разлика на сè.” Не. Тоа е мое бебе, точка. И „Безразликанасе,” е грдо име. Многу повеќе ми се допаѓа Луиз.

Не ѝ викајте на нејзината мајка, „Какво детенце со Даунов синдром… и т.н.“ Не. Таа е четири месечно бебе кое страда од Даунов синдром или кое има Даунов синдром, ако сакате. Овој 47 хромозом не е тоа што таа Е; тоа е она што таа го ИМА. Вие никогаш не би рекле, „О, какво мало детенце болно од рак… и т.н.”

Не велете, „Тие се вакви, тие се такви.” Тие имаат своја сопствена личност, свое лично тело, свој личен вкус, свое лично патување. Тие се толку многу различни помеѓу себе како што сте вие од вашите соседи.

Знам дека кога не гледаме нешто, не размислуваме за тоа, но зборовите се важни. Тие можат да утешат или повредат. Па така, размислете прво за тоа само секунда, посебно ако припаѓате на медицинската струка и носите бел, розов или зелен мантил.

Обично моите статуси не се јавни за сите, но за овој пост ќе направам исклучок. Можете да го пренесувате и споделувате ова ако сакате. Бидејќи секоја година има 500 нови „мајки на Луиз“ чии денови се уништуваат со непријатни зборови. Знам дека немало намера да ме повредат. Самото тоа што го знам тоа, е доволно.

Каролин Буде, новинар и мајка на две деца

Превод од англиски
Извор: www.huffingtonpost.com

 

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close