Дом и семејство

Дали децата треба да гледаат цртани филмови и како да ги заштитиме од технологијата

Не постојат родители, па и оние кои се најголеми противници на малите екрани, кои никако не дозволуваат нивните деца да гледаат цртани, особено кога сакаат да се одморат.

Прочитајте дали таквата одлука може да биде штетна.

Не постои едноставен одговор на постојаната дилема на младите родители – дали е ОК да му пуштам цртан филм додека одмарам? Веројатно е ОК, но само ако тоа не ви се случува пречесто! Технолошкиот развој е неминовност и нема да го спречиме ако постојано се нервираме поради тоа или ги сожалуваме нашите деца. И родителите и децата ќе бидат жртви на технологијата, но само ако тоа го дозволат самите. Децата е потребно да растат воспитувајќи ги како некои технолошки машини или програми работат, по кои закони и правила, а не само да знаат да ја притиснат иконката и да ја изберат онаа вистинската за нив. Децата треба да ги воспитуваме да бидат господари на техниката, а не нивна жртва. Они мораат да научат да „програмираат или ќе бидат програмирани“. Вие како родители пак, морате да го победите вашиот страв или не знаење како тоа да им го овозможите.

Премини на следната страна >>

1 2Next page

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close