MAMA

Утрешниот празник им носи kазни на грешниците! Луѓето од сите вери имаат страв од овој ден

Ако на денот на Огнената Марија, се слушаат молња и гром, тоа се смета за лош знак и голема казна

Луѓето од сите вери имаат страв од овој празник

Светата великомаченичка Марија, позната по народот како Огнена Марија, е обележана со црно букви во црковниот календар. Од памтивек, постои легенда која вели дека светата маченичка Марија гори и казнува со оган, затоа е популарно позната како Огнена Марија.

Ако на денот на Огнената Марија, се слушаат молња и гром, тоа се смета за лош знак и голема казна. Се верува дека оваа светица добро знае кој е грешник, така што тој ден секој го добива она што го заслужува.

Жените особено го слават денот на огнената Марија, а на тој ден домашните работи се сведени на минимум.

Во својата книга Огњан Марија Ливањска, чија содржина е креирана врз основа на документи, а пред се сведоштва новинарот и публицист од Подгорица  Будо Симоновиќ го забележа овој празник вака:

“Меѓу православните верници, Дева Марија од оган (која патем е позната во народната традиција како сестра на громот Илија и Свети Пантелија) предизвикува посебна стравопочит. На тој ден (30 јули според новиот и 17 според стариот календар) смета дека на тој ден секоја работа е грешна, дека секој што ја крши волјата Божја во тој ден не може да ја очекува својата милост:

„Тука би рекле дека Огнената Марија е среќна“, вели Сава Петровиќ од ливското село Губин, една од ретките која ја преживеала огнената Марија во летото 1941 година.

„Ако нешто ви се случи тој ден, не можете да се ослободите од него; ако огнот изгори, не можете да го изгаснете. … Оттука е  песната кај луѓето:

Марија гори со оган,

Громовник Илија тепа со гром,

Мирен мир Мировна Марија…

И тоа не секогаш ќе биде според правдата и заслугите. Се случува, како тоа злобно лето од 1941 година, таа сила и неправда се обединуваат, дека Бог ги затвора очите и ѓаvолот доаѓа на свадбата, а потоа свртува сè наопаку… “

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close