Новости

Трикови што работодавачот ги користи за да ве тестира: Еве како да ја добиете работата за која сте аплицирале!

Дали знаевте дека дури и понуда за кафе или чај честопати може да биде дел од интервју што може да влијае на идната судбина на кандидатот...

Во денешно време компаниите кои бараат вработени вообичаено бараат од апликантите кратка биографија а потоа според неа ги повикуваат на разговор оние кои најмногу одговараат на работното место.

Но сепак, кратката биографија не е доволна во потрага по совршен вработен. Затоа работодавците често пати применуваат некои трикови, а повеќето од нив се толку едноставни, што апликантот може да падне на некој од овие психолошки тестови дури и без да го забележи самиот тест.

Дали знаевте дека дури и понуда за кафе или чај честопати може да биде дел од интервју што може да влијае на идната судбина на кандидатот.


1. Кафе или чај?

Ако ви понудат чаша кафе или чај за време на интервјуто, вашето однесување зависи од ситуацијата. Ако асистентот е оној што би го направил кафето, можете да кажете „да“, но ако кафето треба да го прави  лицето што ве интервјуира, подобро е да кажете „не“ за да не губат време да прават кафе.

2. Шефот намерно ве држи во исчекување

Во реалноста, тестот „шолја кафе“ е невин трик. Ситуацијата може да биде многу потешка ако интервјуто е закажано за во 9 часот наутро, но кога кандидатот пристигнува рано во канцеларијата, работодавачот е сè уште зафатен и барателот на работа треба да почека 10 минути. И потоа уште 10 минути. А потоа уште 15 минути.

Овој трик може да покаже колку емоционално стабилен кандидат сте во стресни ситуации и колку генерално сакате да ја добиете оваа позиција.

3. Анкетарот одеднаш почнува да вика

Подигање на глас, врескање, па дури и употреба на навредливи зборови е уште еден начин за моделирање на стресна ситуација и можност да се тестира способноста на кандидатот да се спротивстави на стресот. Експертите ве советуваат да бидете смирени и да одговорите на овие прашања што е можно помирно.

4. Почнува да се однесува на чуден начин

Вториот трик е кога испитувачот ќе почне да се однесува чудно. Тој може да го игнорира кандидатот, или да го погледне екранот на неговиот компјутер или да одговори на телефонски повик и да ја напушти просторијата на сред разговор.

Овој трик може да покаже како кандидатот повторно ќе го насочи вниманието на испитувачот или кои начини ќе ги искористи за да излезе од оваа ситуација. Една од најефикасните опции е да побарате интервјуто да биде одложено за друг ден.


5. Кандидатот го запознава целиот тим

Можно е шефот да му понуди на кандидатот да комуницира со неговите потенцијални колеги по интервјуто. Може да биде во канцеларија или после работа. Ова не е едноставен љубезен гест – тоа е начин работодавачот да ги дознае мислењата на своите вработени за кандидатот.


6. Шефот го испушта моливчето на подот

Друг тест што може да му помогне на работодавачот да забележи реактивни и добронамерни кандидати е фрлање пенкало и набудување на реакцијата на апликантот. Ако некој кандидат инстинктивно се наведне и го земе пенкалото, најверојатно ќе биде ангажиран за работата. Ако апликантот му дозволи на шефот самиот да го направи тоа,  веројатно нема да ја добие работата.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close