MAMA

Таа ќе биде нашиот ангел- реакција на татко кој дознава дека неговата ќерка нема раце ги посрамоти докторите!

БРЕМЕНОСТА е периодот кој родителите со нетрпение очекуваат да помине, за да го запознаат своето мало ангелче. Но секако времето на чекање во меѓувреме носи и многу грижи, кога станува збор за правилниот развој на плодот. Една по малку потресна исповед сподели Ванеса Меклеод која иако поминала една бременост, сепак за втората почувствувала дека можеби нешто не е во ред, но сепак , таа немаше идеја со што ќе треба да се соочи.

„Открив за проблемите со екстремитетите на мојата друга ќерка Ајви во 19-та недела. Мојот сопруг беше на работа, така што мајка ми и сестра ми дојдоа со мене на ултразвук за да го видат бебето. Се сеќавам на тој ден, беше како ултразвукот да траеше вечно, но техничарот ми рече дека нозете на бебето се прекрстени и дека е тешко да се одреди неговиот пол. Не размислував ништо за тоа. Сите ги коментиравме нејзините слатки прсти и добивме печатени фотографии, во тој момент дури и не забележавме дека воопшто ги нема нејзините раце “, се присетува оваа мајка.
Следниот ден таа закажала средба со бабицата која и се јавила еден час пред закажаниот состанок. Ванеса раскажува дека бабицата ја посоветувала со себе да го донесе сопругот бидејќи како што вели на ултразвукот имало неочекуван наод.

“Таа ми рече дека има нешто чудно на ултразвукот. Рече дека треба да го земам сопругот со мене и да најдам некој што ќе ја чува мојата двегодишна ќерка. Веднаш срцето ми падна во стомакот и солзите почнаа да паѓаат. Нешто беше ужасно, ужасно погрешно, јас само го почувствував тоа “, рече Ванеса.

Бабицата прво неа ја известила дека детето може да има расцеп на усната, а Ванеса се надевала дека тоа е единствениот проблем. Но, за жал, тоа не беше сè.

“Едната коска беше закривена и пократка од другата. Добро тешко беше да се прифати веста, но повторно, почувствував надеж дека можеби тоа е сè. Конечно, мојот најголем страв беше дека ќе го изгубам ова бебе. Бев загрижена дека бременоста не е одржлива. Дека има нешто што нема да може да го преживее “, се присетува таа, откривајќи дека подоцна дознала дека детенцето има проблем со срцето.

Додека таа стравуваше за своето бебенце, но секако и за реакцијата на својот сопруг, тој кога ја дозна веста, остана смирен и и рече: “Ова ќе биде благослов за нашето семејство. Мислам дека на нашето семејство му треба некој како неа. Таа ќе нè научи толку многу”.

Ванеса вели дека речиси секој доктор кој го посетиле во текот на бременоста им препорачал абортус уверувајќи ги дека нивната ќерка нема да има квалитетен живот, но иако се плашеше од сè што го чекаше нејзиното семејство во иднина, Ванеса престана да си поставува многу прашања кон крајот на бременоста и ја прифати идејата дека универзумот и малата Ајви ја одбрале да биде мајка на такво посебно девојче.

View this post on Instagram

I could stare at this little face all day long ? ? @chelseaellisphotography

A post shared by Vanessa McLeod (@vanessamcleod_) on

View this post on Instagram

Happy 10 months, Ivy ? In this past month, she cut her first tooth (and the second is almost cut!!), had her first Christmas, and we moved her into her sister’s room ❤️ (let’s be real though, it’s just the crib that moved. Ivy says “I like mommy’s bed just fine, thank you very much”). Ivy’s room is now a play room/sewing room! Her bum scoot is getting faster and she loves getting into things, especially her sister’s toys. We love you, Ivy Jane ❤️❤️ . . . #limbdifference #limbdifferenceawareness #luckyfin #luckyfinsrock #luckyfinfam #luckyfinproject #disabilityawareness #inclusion #tenfingersareoverrated #differentlyabled #uniquelyperfect #inclusionmatters #babiesofinstagram #waramps #warampschamp #amputee #congenitalamputee

A post shared by Vanessa McLeod (@vanessamcleod_) on

View this post on Instagram

Happy 10 months, Ivy ? In this past month, she cut her first tooth (and the second is almost cut!!), had her first Christmas, and we moved her into her sister’s room ❤️ (let’s be real though, it’s just the crib that moved. Ivy says “I like mommy’s bed just fine, thank you very much”). Ivy’s room is now a play room/sewing room! Her bum scoot is getting faster and she loves getting into things, especially her sister’s toys. We love you, Ivy Jane ❤️❤️ . . . #limbdifference #limbdifferenceawareness #luckyfin #luckyfinsrock #luckyfinfam #luckyfinproject #disabilityawareness #inclusion #tenfingersareoverrated #differentlyabled #uniquelyperfect #inclusionmatters #babiesofinstagram #waramps #warampschamp #amputee #congenitalamputee

A post shared by Vanessa McLeod (@vanessamcleod_) on

View this post on Instagram

Happy girl to see our AMAZING prosthetists yesterday. For those who have recently started following Ivy’s journey and may not know, Ivy has PFFD/CFD, so her left femur is curved and shorter than her right. Her left hip is also curved, but her paediatric orthopaedic surgeon is hopeful that her hip will straighten out once she starts weight bearing. Her leg length discrepancy is 4.5 cm at the moment, but the difference will most likely grow as she grows. As best they can predict, they’re guessing the difference in leg length will be about 5 inches once she’s fully grown. At our appointment with Ivy’s prosthetist, we brought in the pair of shoes I had ordered for Ivy, and they’re going to make her a lifted shoe for her left foot. I’m hopeful that this will help Ivy as she learns to stand unassisted, and eventually take her first steps! (I’ll do a blog post soon about our plan for prostheses!) In terms of shoes, I didn’t do as well as I thought I had. I went for something that was cute and would be easy on/off that still looked like a sturdy little shoe. But I need something much sturdier for her! More of a boot that has lots of ankle support. Her difference is about 4.5 cm so they’re going to make the lift 3.5 cm high… if the make it so that Ivy’s feet would be level, it could almost do the opposite and throw her off balance, since she’s so used to the difference. So they’ll raise it slightly and we’ll try it out, then adjust it as she grows and gets more shoes! On that note, I could use your help in finding a new pair of little walking shoes/boots for Ivy’s next pair. I’m thinking some cute little leather walking boots.. I’ll post a photo in my stories. ❤️ any fave small shops? They have to be sturdy with good ankle support! . . . #luckyfin #twoluckyfins #luckyfinsrock #luckyfinfam #limbdifference #limbdifferenceawareness #congenitalamputee #champ #warampschamp #tenfingersareoverrated #diversitymatters #diversability #inclusion #inclusionmatters #disabilityawareness #differentnotless #differentlyabled #pffd #cfd

A post shared by Vanessa McLeod (@vanessamcleod_) on

View this post on Instagram

The sweetest friends ❤️ @christyovens

A post shared by Vanessa McLeod (@vanessamcleod_) on

View this post on Instagram

These girls ❤️

A post shared by Vanessa McLeod (@vanessamcleod_) on

View this post on Instagram

I literally feel like I hit the jackpot with these two ❤️❤️ also, swipe to see Ivy hugging/holding Elena’s arm ??

A post shared by Vanessa McLeod (@vanessamcleod_) on

Ајви ги изненади и се роди четири недели порано, а нејзината мајка истакна дека „таа не би ја менувала за ниту едно друго бебе“.

 

Различноста некогаш може да биде инспирација за успех.

Еден таков пример е Ник Вујичиќ, кој својот недостаток го искористи за инспирација на многумина. Тој е роден со ретката болест тетра амелија синдром поради која нема ниту раце ниту нозе. Во една прилика Ник ја раскажа својата животна приказна и ја откри реакцијата на своите родители кога прв пат го виделе во родилиштето.

Ник јавно кажа дека на почетокот неговите родители не можеле да го прифатат. Во една прилика рече дека кога неговиот татко Борислав кога го видел за прв пат се онесвестил, додека неговата мајка Душка не сакала во прво време да си го види синот. Но со текот на времето тоа се сменило и тој израснал со многу љубов и поддршка од семејството.

Иако во младоста се борел до страшни предрасуди и депресија, Ник го одржала неизмерната љубов на родителите.

Ник Вујичиќ има одржано говори во 43 земји и разговарал со повеќе од 4.500 000 луѓе, а гледаноста не неговите предавања на интеренет се мерат со десет милиони посети од целиот свет.

Ник денеска е татко на четири деца и е среќно оженет со Канае Мијахра.

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close