Кафе муабет

Со велосипед и пет евра во џеб патува низ светот: Спие во шатор 200 ноќи годишно, патувала повеќе од 80.000 километри, посетила 53 земји на четири континенти

Го сака овој начин на живот...

Снежана Радојичиќ професорка по книжевност, а по образование писателка, денес е светски патник и за 11 години, таа патувала повеќе од 80.000 километри, посетила 53 земји на четири континенти и продолжува кон Алјаска.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Спие во шатор 200 ноќи годишно на температури од -10 °C до +30 °C.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Таа, меѓу другото со својот велосипед возела на Хималаите на 5.416 метри надморска височина, потоа 1.000 километри во пустината Гоби, 1.600 километри во пустината Атакама, Андите, Сибир, џунглите на Борнео, Амазонија…

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Снежана денес е авантурист која патува низ светот на велосипед и ужива во слободата откривајќи нови пејсажи на земјата.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Нејзината авантуристичка приказна започнала во 2011 година кога таа одлучила да ја напушти постојаната работа и да го промени животот од корен, а од тој момент ја следат епитетите – авантурист.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Имено, оваа храбра дама сама тргнала на пат околу светот со велосипед стар 40 години со осум брзини и дневен буџет од 5 евра. Таа истакнува дека е патувачки раскажувач, и дека сега го живее својот сон за слобода и креативност.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

– Начинот на живот што го избрав секако не е лесен, но за мене е вреден, ме исполнува, а верувам дека книгите што ги пишувам оставаат трага. Не сум станала материјално богата, немам заштеди, преживувам секој ден како и повеќето од вас, но среќна сум и пребогата со пријатели и искуства. По сите овие години, мислам дека не би можела да живеам поинаку – рече еднаш Снежана, чии книги за нејзините искуства од патувањето се читаат во еден здив.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Покрај тоа, бестрашната Снежана се искачуваше на вулканите во Огнениот прстен на Тихиот Океан, помина низ највпечатливите кањони, степите. Преживувала со денови без никаков знак на цивилизација, а верен придружник насекаде и е маскотата Скитник.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Нејзината љубопитност е толку голема што не се плашела да вози насекаде, дури и на места каде што е страшно да се вози со автомобил. На својот пат низ светот, таа се соочува со бројни природни тешкотии.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Така град со големина на орев ги погоди Андите.

Понекогаш мораше да се симне од велосипедот, бидејќи не можеше да вози поради силниот ветер. И не само тоа, таа не можеше ниту да оди од тоа колку бил силен ветрот! Од друга страна, наишла на толку обилни врнежи што мислела дека се околу неа ќе биде потопено.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Често наидува на непристапни делови и се случува да мора да го влече превозното средство, како и целата придружна опрема, притоа пробивајќи се низ тесни и стрмни патеки.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

– Во последните речиси 12 години живеам живот на истражување и откривање, патувајќи на две тркала (а понекогаш и на две нозе). Од 2011 до 2023 година, возев велосипед низ некои од најубавите места во светот, ги запознав локалното население, културите на луѓето и ја доживеав природата во нејзината најчиста форма. Мојот номадски живот на велосипед ми го отвори срцето на светот на можностите и ме научи да уживам во убавината на животот – нагласува таа.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

– Научив да им верувам на моите инстинкти, да ризикувам и да наоѓам радост во непознатото. Додека продолжувам да патувам, ги носам со себе спомените од моите минати авантури и сознанието дека моето патување никогаш нема да биде завршено. Животот не е дестинација, велат. Се работи за патување. И проклето се во право – истакна неодамна Снежана на својот Инстаграм.

фото инстаграм/Снежана Радојичиќ
фото инстаграм/Снежана Радојичиќ
фото инстаграм/Снежана Радојичиќ

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close