MAMA

Симптоми: Дали имамте Ковид-19, грип или настинка еве како лесно ќе ПРОВЕРИТЕ

Настинката, грипот и Ковид-19 се предизвикани од различни вируси, но можат да имаат слични симптом

Слични симптоми им отежнуваат на луѓето да утврдат од што страдаат и дали им треба тест за вирусот корона.

Настинката, грипот и Ковид-19 се предизвикани од различни вируси, но можат да имаат слични симптоми.Затоа е тешко да се утврди што е во прашање.

Повеќето луѓе кои се чувствуваат болни со коронавирус ќе имаат барем еден од клучните симптоми:

– висока температура – нова, континуирана кашлица – губење или промена на сетилото за мирис или вкус.Што треба да знаете за другите болести што може да ги зафатите во наредните месеци?

Погледнете: Како да знам дали имам корона вирус?

Дали треската значи дека имате корона вирус?

Имате висока температура – 37,8 степени Целзиусови или повисока. Оваа треска може да се појави и кога телото се бори против каква било инфекција – не само со вирусот корона.

Најдобро е да користите термометар за мерење. Но, ако го немате, проверете дали вие или лицето за кое сте загрижени е жешко на допир на градите или грбот.

Иако треската е клучен симптом на коронавирусот, може исто така да се случи да имате грип или друга инфекција.

Треската не е вообичаена за настинка Што е со кашлицата?

Кога имате настинка или грип, веројатно кашлате, заедно со други симптоми.

Грипот обично се појавува ненадејно, а заразеното лице, покрај кашлање, честопати ќе чувствува и мускулна болка, настинка, главоболка, замор, болка во грлото и течење на носот или затнат.

Симптомите се посилни отколку кога сте настинати.

Студот се развива постепено и е помалку силен, иако сè уште се чувствувате лошо.Заедно со кашлицата, може да кивнете или да имате болки во грлото и течење на носот. Треска, болки во мускулите и главоболки се ретки.

Кашлањето со коронавирус може да трае повеќе од еден час или во рок од 24 часа ќе имате три или повеќе напади на кашлање. Ако често кашлате поради хронични белодробни заболувања, кашлицата како резултат на вирусот корона може да биде уште посилна од вообичаеното.

 

Треба да бидете тестирани за коронавирус ако се појави нова, постојана кашлица.

Што значи губење или промена на чувството за мирис или вкус?

Овие се клучните симптоми на коронавирус и значат дека треба да бидете тестирани.

Дали кивањето значи дека имам вирус корона?

Кивањето не е симптом на коронавирусот и освен ако имате треска, кашлица или губење на мирис и вкус, не ви треба тест.

Капките со кивање можат да ја шират инфекцијата, затоа користете марамчиња кои потоа ќе ги фрлите во кофата и ќе ги измиете рацете.

Важно е да се запамети:

Што е со течење на носот или затнат нос?

Како што се приближуваме до зимата, а децата се враќаат на училиште и повеќе луѓе одат на работа, многумина ќе настинат.

Назалната конгестија не е причина да се тестира коронавирус Резултатите од апликацијата за симптоми на вирусот корона од Велика Британија покажуваат дека децата имаат помала веројатност да имаат респираторни симптоми и дека имаат поголема треска, главоболка, замор и осип на кожата.

Што ако се чувствувате навистина лошо?

Оние кои имаат вирус на корона имаат широк спектар на симптоми, кои се движат од лесни до тешки, иако некои воопшто нема да почувствуваат ништо, а сепак можат да ја шират инфекцијата.

Симптомите може да се појават до две недели по изложувањето на вирусот корона, но обично се појавуваат околу петтиот ден.

Да се ​​чувствувате тешко за дишење може да биде знак на посериозна инфекција со вирусот корона.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close