Школо

Сестрите ви помагаат да бидете подобра личност – ова сега го потврдија и научниците

Еве зошто се среќни сите што имаат сестра

Оние што имаат сестра, тоа им помага полесно да развијатсоцијални вештини, како што се комуникација и правење компромис, вели авторот на истражувањето проф. Алекс Јенсен од “Училиштето за семеен живот”.

Тој со своето истражување опфати голем број браќа и сестри, а истото го спроведе на Универзитетот Бригам Јанг во американската држава Јута.

Тoj додава дека ситните конфликти меѓу браќата и сестрите може дури и позитивно да влијаат на развојот.

Еве што вели науката зошто е во ред да се има сестра:

Сестрите го подобруваат менталното здравје

Една студија објавена во „Journal of Family Psychology“ за 2010 година објавена во покажува дека сестрите позитивно влијаат на менталното здравје и самодовербата. Ова беше потврдено од страна на проф. Јенсен, која вели дека сестрите „Им го бришат на своите браќа и сестри чувството на осаменост, лишување, вина и страв”.

Заради нив сме чувствителни

Истата студија покажа дека сестрата може да ни помогне да бидеме подобри лица бидејќи тие промовираат позитивно однесување како сочувство и алтруизам кога ни ја покажуваат својата љубов и приврзаност.

Сестрите помагаат да ги изостриме меѓучовечките вештини

Докажано е дека момчињата кои растат со своите сестри подобро комуницираат со жените отколку оние кои растат со своите браќа или како единки.

Фото: Unplash

И како проф. Јенсен, некои научници тврдат дека вториот по големина брат или сестра е клучна личност во адолесцентните години.

Сестрите нè учат на независност и амбиција

Британската студија од 2009 година покажува дека оние кои пораснале со најмалку една сестра се повеќе независни и посреќни од оние што пораснале сами или со своите браќа. проф.

Тони Касиди еднаш објасни дека ова е внатрешна желба да биде подобро, што е најмногу изразено во семејства со повеќе женски членови.

Научи како да постигнеш рамнотежа

Истата студија во 2009 година, во која учествуваа 571 луѓе на возраст од 17 до 25 години, вели дека сестрите помагаат во воспоставувањето “внатрешен мир”.

Така, оние кои пораснале со барем една од своите сестри биле поподготвени да се справат со различни предизвици и подобро се грижеле за стресот и на крајот прераснале во посреќни и пооптимистички луѓе.

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close