MAMA

Пулмолозите одговараат: Колку коронавирусот ќе биде фатален оваа зима кога ќе се судир со грипот?

Борбата против грипот трае со децении, а за вакцината траба многу време, а ние често ја потценуваме борбата против тоа

Населението сè уште не е целосно навикнато на кoронавирусот, а новите информации се шират дека евентуалниот „судир“ на вирусот и сезонскиот грип би можел да биде фатален.

Затоа, има планови да се вакцинираат сите загрозени категории оваа сезона, барем против грипот, со оглед дека сè уште нема вакцина за Ковид 19.

– Борбата против грипот трае со децении, а за вакцината против Ковид 19 треба многу време, а ние често ја потценуваме борбата против тоа.За РТС епидемиологот Предраг Кон вели дека  плантот да се вакцинираат два милиони луѓе до крајот на годината тешко може да се постигне.

Вирусот постојано циркулира и се менува така што вакцинацијата е неопходна секоја година, а сега ќе има и ковид.

– Грипот кај нас има строг сезонски карактер, освен ако самиот вирус не се промени толку многу, тој пристигнува во декември, а очекуваме и ковид порано, така што е малку веројатно дека ќе пристигнат заедно, но дека ќе кружат заедно во еден период е доста веројатно, но не со ист интензитет – додава Кон.

Во периодот што следи, за вакцината ќе се разговара сè повеќе и се надеваме дека тогаш ќе имаме одговори на сите прашања што предизвикуваат недоверба кај луѓето.

Кога започнува вакцинацијата на 2 милиони луѓе?

На прашањето кога ќе започне најавената вакцинација на скоро 2 милиони луѓе за грип, поточно дали ќе биде завршена пред очекуваниот втор бран на короната, имунолог д-р Срѓан Јанковиќ вели:

– Вакцинацијата е голем потфат. Суштината е да се започне со вакцинација пред почетокот на очекуваниот втор бран на коронавирус. Државата има намера да обезбеди поголема количина сезонски вакцини против грип оваа година. Грипот не е ниту безопасна болест. Овој случај со короната нè научи што е пошироко од самиот вирус, а тоа е дека не смееме да го потцениме ниту еден случај, ниту потенцијалот за компликации – рече д-р Јанковиќ порано.

За да се избегне „буратс“

-Е мора да го избегнеме „судирот“ на короната и грипот, што значи дека ќе мора да вакцинираме повеќе од два милиони луѓе против грипот – посочи претходно Претседателот на Србија, Александар Вучиќ.

– Го очекуваме најтешкиот бран на короната околу 1 ноември. Пред тоа, грипот ќе започне и ние мора да го избегнеме по секоја цена – рече Вучиќ во тоа време. Грип и корона

Кога станува збор за периодот на есента и грипот што ни се приближува, д-р Дарија Кисиќ Тепавчиќ рече како гостинка на ТВ Прва денес дека размислува „од ден на ден“.

– Да се ​​направат долгорочни планови и стратегии не е можно никаде во моментот. Она што нè плаши е дека инфекцијата со вирусот грип и короната вирус, како што беше случајот во Италија, што доведе до нивно пропаѓање. Имавме среќа што вирусот корона беше потврден кога заврши сезоната на грип. Општите мерки за превенција против вирусот на грип и коронавирусот се вообичаена мерка за превенција. Имаме олеснителна околност за грипот затоа што имаме вакцина – заклучи д-р Кисиќ Тепавшевиќ.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close