MAMA

Познатиот пулмолог д-р Јанковиќ прогнозира, коронавирусот уште ќе се шири, еве до кога

Она што треба да го направиме е да заразиме што е можно помалку луѓе

Секој што не ги почитува мерките може да биде потенцијално опасен за ширење на вирусот.

– Секој што не ги почитува мерките може да биде потенцијално опасен за ширење на вирусот. Од една страна, треба да се контролира потенцијалното доаѓање на заразни лица, но од друга страна, имаме и доволно вируси за да мораме да се кастрат – вели д-р Јанковиќ.

Тој вели дека крајот на пандемијата КОВИД-19 сè уште не е познат.

– До крајот на оваа година сигурно нема да има ништо, некои прогнози се дека ќе траат до 2022 година, но ова се помалку сигурни прогнози. Она што треба да го направиме е да заразиме што е можно помалку луѓе, а тоа е можно само доколку се намали контактот – објаснува тој.

Доктор Ентони Фаучи, главниот американски експерт против пандемијата на коронавирус, во петокот нагласи дека неговата држава нема наскоро да се врати во нормалниот живот, зошто му се потребни месеци и месеци за вакцинација.

Фаучи рече дека очекува вакцинацијата да биде достапна на почетокот на 2021 година, но дека ќе мора да завлеземе во 2021 година за воопшто да размислуваме за враќање кон стариот начин на живот.

– Ако зборувате за нормалноста пред ковид-19, тоа ќе биде возможно во 2021 година, можеби дури и при крајот на таа година, објасни тој за телевизијата МСНБЦ.

– Додека организирате дистрибуција на вакцината и го вакцинирате поголем дел од населението, тоа нема да биде пред крајот на 2021 година, заклучи тој.

Овој 79-годишен имунолог изрази и загриженост поради отворањето на затворените делови од ресторанот каде станува постудено.

– Да се биде во затворен простор апсолутно го зголемува ризикот. Ме загрижува кога ќе видам дека почнуваат активности во затворени простори, а тоа станува се понеизбежно како што навлегуваме во есен и зима, нагласи Фаучи.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close