Нега и здравје

Подобро децата да пијат чоколадно млеко отколку да јадат сендвичи- познатата докторка предупредува на што да внимаваат родителите!

Таа посочи дека доколку не се поправат навиките на децата во исхраната може да доведат до 68 проценти на деца со прекумерна тежина како што е случај во САД...

Специјалист за хигиена и исхрана, д-р Јагода Jорга која важи за една од најдобрите на Балканот во своето гостување во утринската програма на К1 телевизија коментираше за навиките во исхраната на децата.

фото илустрација

Таа посочи дека доколку не се поправат навиките на децата во исхраната може да доведат до 68 проценти на деца со прекумерна тежина како што е случај во САД.

фото илустрација

Д-р Јагода Јорга рече дека е загрижена за навиките на децата кога станува збор за исхраната. Таа го коментираше фактот дека децата стануваат сè подебели и затоа имаат поголеми проблеми.

фото илустрација

Здравата исхрана е една од основите на здравиот организам, навиките што ги поставуваме во детството ќе нè следат во текот на целиот живот, а докторката вели дека има повеќе проблеми кога ги храниме децата со неквалитетна храна.

фото илустрација

-„Добрата, квалитетна храна е скапа, под тоа мислам на месо и сирење, овошје и зеленчук. Друга важна работа е колку време треба да го подготвуваме оброкот, кога купуваме за децата готови или полу-готови јадења во кои има повеќе состојки “, рече таа.

фото илустрација

“Ме охрабрува фактот што ќе има спортски училишта во Белград, долго време имам идеја да поставам машини за продажба на јаболка! Автомати за овошје. Тие учат да јадат банани, јаболка, круши …  Треба да се направи многу на сите нивоа на општеството ако сакаме да имаме здрава, возрасна популација за 15-20 години, во спротивно ќе имаме 68% од возрасните со проблем со прејадување, како што е случај во Америка “, рече таа.

фото илустрација

Водителката ја замоли да ја процени состојбата меѓу децата, поттикната од истражувањето кое покажало дека во Велика Британија загрижувачки е процентот на деца кои не го препознаваат вкусот на јаболко, ниту пак знаат што е тоа банана.

“Не можам да тврдам, немам податоци, она што постојано го имам во разговор со родители на дебели деца, како ситуација е ова. Тие ми велат дека нивното дете не сака да јаде зеленчук, па дури и овошје, тие можат да јадат банани од овошје. “Ова се општи проблеми, вид на диета што доведува до нарушувања на здравјето рече таа и додаде дека децата од Балканот веројатно се во подобра состојба од Британците.

фото илустрација

„Имаме повеќе пазари каде може да купиме зеленчук и овошје, имаме култура на снабдување, претпоставувам дека сè уште не сме стигнале до таму“, рече таа.

фото илустрација

Д-р Јорга истакна дека проблемот не е само како ги храниме децата дома, туку и што можат да јадат околу училиштето. Таа намерно не сакаше да ги именува „установите“ каде децата купуваат закуски и рече дека верува оти сите ќе знаат што сакала да каже, пренесува Мондо.

фото илустрација

“Погледнете ги објектите околу училиштата? Децата можат да стекнат навики во исхраната, добри или лоши. Тие треба да јадат и таму, не само дома. Кога ќе му кажам на детето да земе ужинка од дома, “Јас секогаш гледам воздржаност, врсниците ќе ги задеваат за тоа. Подобро е да се пие чоколадно млеко отколку да се оди во тие сендвичари и продавници околу училиштата за да купат ужинка”, рече таа.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close