Новости

Ова се симптоми на долготраен Ковид: Последиците може да се чувствуваат и до девет месеци!

Најтешко се погодени оние со тешка клиничка слика...

Драгана Јовановиќ, субспецијалистички пулмолог и (пулмо) онколог, пензиониран редовен професор на Медицинскиот факултет во Белград во изјава за РТС, истакна дека самодовербата кај луѓето е многу разнишана кога ќе излезат од интензивни и полуинтензивни единици, луѓе кои на некој начин биле близу до смр*та.

Таа посочува дека всушност тие се најмногу погодени од последиците, кои за среќа, во огромното мнозинство, не се трајни – изјави за РТС.

Се нарекува долготраен Ковид  а всушност станува збор за симптоми кои траат многу долго, тие се повторуваат, и токму кога некое лице мисли дека се опоравило, се случува повторно да има потешкотии со дишењето, тој чувствува болка во градите, слабост.

Гостувајќи во белградска хроника, професорката Јовановиќ истакнува дека пациентите поминуваат низ тежок период кога ќе ја напуштат болницата, кога имаат многу симптоми, а од друга страна, не можат лесно да стигнат до својот лекар.

foto eZadar.hr

Таа додава дека има многу стравови и предрасуди за тоа што им се случува.

– Долгорочните Ковид се нарекуваат симптоми кои траат долго, се повторуваат и заболената личност мисли дека се опоравила, кога ќе се случи повторно да почувствува болки во градите, да има потешкотии со дишењето, да чувствува огромна слабост – вели проф. Јовановиќ.

Според истражувањето на британските студии, овие симптоми може да се чувствуваат до девет месеци.

– Може да трае и пократко, но ако е потешка сликата на пациентите, докажано е дека можно е да имаат симптоми подолго. Најчестите симптоми кои траат се болка во градите, отежнато дишење, губење на чувството за мирис и вкус. Ова може да трае од шест до осум месеци. Исто така, болки во мускулите, општа слабост, замор и некаде помеѓу 20 и 25 проценти депресија – објаснува професорот Јовановиќ.

Таа посочува дека стравот кај луѓето е оправдан, особено кај луѓето кои претрпеле тешка форма на Ковид-19.

Таа вели дека пациентите со потешка клиничка слика ќе мора да направат скенирање на белите дробови по еден месец, и  да направат основни лабораториски тестови кои вклучуваат маркери на болеста Д-димер, Це-ер-пе и да го посетат својот лекар.

– Нема препорака за антибиотици по напуштањето на болницата или по завршување на антибиотска терапија и единственото нешто што е важно е да се земат витамин Ц и витамин Д, аспирин или ако лекарот предложи вистинска антикоагулантна терапија затоа што има луѓе кои се на високо ниво ризик од овие компликации додава професор Драгана Јовановиќ.

foto inz.ba/

Доктор Јовановиќ посочува дека е важно да се знае дека влошувањето се случува во втората недела, доколку се случи.

Тогаш е неопходно да се следат неколку вообичаени упатства и, доколку е потребно, да се консултирате со лекар.

Прво, потребно е да се следи бројот на вдишувања во минута. Ако е 20 или повеќе, сигурно е дека треба да контактираат  лекар.

Професор Јовановиќ советува дека сатурацијата треба да се следи и во мир и за време на напор.
Не смее да има големи разлики, не смееме да паднеме под 95, односно ако падне, веднаш повикајте лекар.

Foto: Printscreen/RTS

Исто така, важно е пациентите да проценат колку им е тешко дишењето, дали можат да се качат на првиот кат и дали можат да извршуваат домашни работи советува професорката Драгана Јовановиќ.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close