Uncategorized

Ново истражување кое може да предвиди дали ќе имате синови или ќерки

Неодамнешна студија, објавена од истражувачки тим од Универзитетот во Англија, открива дека полот на детето е резултат на гените на таткото

АКО некогаш сте го замислувале своето идно семејство и сте се запрашале дали би имале синови, ќерки или обете, постои една работа со чија помош можете да почувствувате што ве чека.

Неодамнешна студија, објавена од истражувачки тим од Универзитетот во Англија, открива дека полот на детето е резултат на гените на таткото – оние со многу браќа и сестри имаат поголема веројатност да имаат син, а оние со многу сестри ќе имаат ќерка.

Тимот на Њукасл анализираше 927 семејни стебла кои датираат од 1600 година, врз основа на она што научниците одамна го знаеја за тоа како се одредува полот на детето: таа сперма носи х или хромозом Y и се комбинира со хромозомот Х на мајката до роди девојче (XX) или момче (XY).

„Истражувањето на семејното стебло покажа дека веројатноста да се добие момче и девојче е исто така наследена“, рече Кори Гелатли, научник од тимот на Њукасл: „Сега знаеме дека мажите имаат поголема веројатност да имаат синови ако имаат повеќе браќа, но исто така поголема е веројатноста да имаат ќерки ако имаат повеќе сестри. Сепак, кај жените ова е едноставно непредвидливо. ”Оваа теорија помага и да се објасни зошто има приближно избалансиран однос на раѓања од мажи и жени, пишува Best Life.

„Ако има премногу мажи во популацијата, на жените ќе им биде полесно да најдат партнер, така што мажите кои имаат повеќе ќерки ќе пренесат повеќе од своите гени, што ќе доведе до повеќе жени родени во подоцнежните генерации“, објасни Гелати.

Породувањето за повеќето жени е многу стресен период во животот, па поради тоа една жена побарала поддршка и присуство на својот сопруг во текот на овој чин.
Меѓутоа, на денот на породувањето нејзиниот партнер практично исчезнал и се појавил во болницата дури 5 часа подоцна, кога жената му забранила да ја види својата новородена ќерка.

После неколку месеци, жената дознала дека причината за неговото отсуство од породувањето е што тој ден бил со љубовницата, која инаку била негова најдобра пријателка, а тој нивен однос траел со месеци.

– Мојот сопруг има најдобра пријателка Ана. Пријателки се веќе одамна, а биле во врска пред многу години, по што одлучиле да останат пријатели. Никога не сум имала проблем со нивниот однос. Се до сега, вели оваа несреќна жена.

– На денот на породувањето, братот на Ана имал сообраќјна несреќа. Таа го повика мојот сопруг за да ја однесе до болницата во која беше сместен нејзиниот брат. Тој се согласи, а мене, која бев полу поспана во тој момент ми рече дека брзо ќе се врати, вели таа.

Меѓутоа, кратко откако замина, жената добила контракции и се обидела телефонски да го добие својот сопруг, но безуспешно.

Признава дека се плашела да биде сама на породувањето во болница, откако веќе три пати имала спонтан абортус.

После неколку часа, откако завршило породувањето, тој се појавил во болница, а жената не се грижела за неговите изговори и не му дала да ја види ќерката.

Од тогаш работите меѓу нив постепено се поправале, се додека не одлучила да се јави кај братот на Ана, за да провери дали се опоравил.

– Ми рече дека наскоро нема да му биде потребна количката, а потоа ме праша како е бебето и дали сум преболела тоа што Ана и мојот маж се заедно… Во тој момент се ми беше јасно. Братот на Ана љубезно ми рече дека тој и неговите родители мислеле дека ние двајцата сме се разделиле уште додека јас бев бремена, зошто тој на нив им се претствувал како момче на Ана, раскажува оваа жена.

После ова шокантно откритие, несреќната жена дефинитивно одлучила да поднесе барање за развод на бракот.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close