MAMA

Може да се избегне вториот бран: Ова е единствениот начин тврди хрватски научник

Светот е погодена од глобална пандемија на коронавирусот, која предизвикува болест „Ковид-19“

Доаѓаат нови тестови, ќе можат да се извршат дома, погледнете како ќе изгледа во анализата на светски познат научник од Хрватска.

Автор на текстот проф.доктор. Иван Шикиќ е хрватски научник и директор на Институтот за биохемија (IBC2) во Франкфурт, кој со својот тим откри потенцијална слаба точка на новиот вирус „Ковид-19“ што ќе овозможи двојна терапевтска стратегија – стопирање на ширењето на вирусот и зајакнување на имунолошкиот одговор на вирусот. Тој има добиено бројни научни награди за својата работа, вклучувајќи ја и најпрестижната научна награда во Германија, Готфрид Вилхелм Лајбниц.

Светот е погодена од глобална пандемија на коронавирусот, која предизвикува болест „Ковид-19“, во последните месеци. Повеќе од 4 милијарди луѓе беа во делумна или целосна изолација, што остави сериозни последици врз здравјето на луѓето, економијата, слободата на движење, демократските стандарди и образованието на децата ширум светот. До денес, потврдени се 14 милиони заразени и повеќе од 600.000 случаи кои го изгубиле животот.

Вирусот успеа да го запре целиот свет

Водечките светски научници се согласуваат дека САРС-КоВ-2 е уникатен вирус, кој досега не сме го сретнале и кој целосно го изненади светот со неговите карактеристики и разновидното влијание врз здравјето на луѓето и здравствениот систем. За жал, унифицирана борба против овој вирус недостасува на глобално ниво под покровителство на СЗО, како и во одделни земји, предизвикувајќи пандемијата да продолжи да се шири опасно. Оваа недела исто така сме сведоци на најголем број на нови инфекции од почетокот на пандемијата (повеќе од 237.000 на ден).

Клучна улога на науката

Одговорите на сите предизвици на оваа пандемија ги понудија науката и глобално поврзани експерти од различни дисциплини кои собираа во рекордно време релевантни информации за опасностите од овој вирус, неговото ширење, разни симптоми, мутации, ефективни епидемиолошки мерки, ефективни лекови и создавање на нови вакцини. Науката не понуди црно-бели одговори, но презентираше податоци кои се предмет на критичко оценување и промена

Херои во борбата против Ковид-19

Би сакал да истакнам дека навистина најголемите херои на одбраната на коронавирусот се здравствените работници (медицински техничари, медицински сестри и доктори) ширум светот, кои во неверојатни услови, честопати без соодветни заштитни одделенија и маски, ги спасија животите на пациентите додека собираа професионални и научни податоци. на кое денес се темели нашето знаење за болеста Ковид-19..

Дали коронавирусот слабее во текот на летото?

Во текот на летото поминуваме повеќе време на отворено и тогаш таргетот на вирусиот со кои луѓето се заразуваат е многу помал, што потоа доведува до развој на поблаги симптоми на болеста.. Во летните месеци, бројот на пациенти се зголемува затоа што вирусот потоа се шири повеќе со валкани раце и низ устата, а помалку со воздух.

Што нè чека во есен и како да се однесуваме?

За најавениот втор бран пандемија, кој според некои проценки би можел да биде уште поинтензивен од првиот бран.. Лично, мислам дека вториот бран може успешно да се избегне ако воведеме одредени мерки што повеќето граѓани ќе ги прифатат (употреба на маски, оддалеченост, лична хигиена), воспоставување побрзо и помодерно тестирање за коронавируси, обезбедување подобра подготвеност на болниците и здравствениот систем, употреба на современи ИТ технологии за следење на ширењето на вирусот и предвидување на појава на нови фокуси и успешно користиме лекови кои им помагаат на пациентите со „Ковид-19“ да не завршат на респиратор. Затоа, најдобро е да се подготвиме за есента со конкретни планови и активна работа на граѓаните и здравствениот систем.

Потребата за побрзи и поедноставни дијагностички тестови

Меѓу најважните фактори на успех во борбата против вирусна пандемија е навремено откривање на заразени лица. Првите успешни генетски тестови беа развиени во почетокот на јануари во Германија и се засноваат на откривање на специфичен генетски материјал на вирусот со РТ-ПЦР. Голем број на земји ги изменија овие тестови користејќи различни секвенци, но генерално се смета дека се потребни 2 до 3 позитивни генетски секвенци за да се потврди присуството на вирусот во материјал земен од заразено лице.

Нови лекови и вакцини

Очекуваме биомедицинска наука да напредува во наредните 6 месеци во развој на нови терапии и тестирање на вакцини.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close