Дом и семејство

Како да воспитате чесно дете? Еве што вели науката

Како да воспитате чесно дете?

СИТЕ сакаме да воспитуваме чесни деца.

Сакаме да веруваме дека ќе ја слушнеме вистинската приказна кога ќе ги прашаме што се случува. Се надеваме дека децата ќе ни веруваат доволно за да се доверат во врска со нивните мали и големи проблеми.Па, како да воспитате чесно дете?

Сара Р. Мур, писателка, наставничка и мајка, го опиша своето искуство.„Додека една ноќ ја ставав мојата 6-годишна ќерка во кревет, таа рече:„ Мамо, мајмунот ми изгледа поинаку. Дали тој порасна? “ „Спиеше со тој мајмун уште од 2 години. Поточно, таа спиеше со еден од неколкуте идентични мајмуни што ги купивме само во случај да се случи нешто на некој од нив“, ја започна својата приказна.

Се разбира, нејзината играчка не порасна, но нејзината мајка ја замени.„Ова беше еден од родителските моменти што ми удри шлаканица за момент“, призна Сара и додаде: „Се прашував дали ја изневерив нејзината доверба на некој начин со тоа што признав дека имаме дупликати на мајмуни“.

Како што вели Мур, надевајќи се на најдоброто, таа го направи она што мислеше дека мора да го направи.

“Не, вашиот мајмун не порасна. Имаме повеќе од еден мајмун. Кога бевте мали, купивме дополнителни мајмуни за да бидете сигурни дека секогаш сте имале еден чист со кој ќе спиете, или дека ќе имаме друг идентичен, ако нешто се случило со некого “ и  објаснила таа на својата ќерка.

Девојчето на почетокот молчеше, а мама додаде: „Изгледа дека имаме приватна забава за мајмуни“.

Девојчето се смееше на тоа и не го спомена нивниот разговор повторно, а Сара е сигурна дека тогаш ја направи вистинската работа. Таа и ја кажа вистината и затоа беше пример за пожелно однесување.

“Искреноста што ја моделираме секогаш е вистинскиот начин да се подигнат чесни деца. Подигањето чесни деца значи да се биде искрен со нив – дури и кога е тешко”, рече Мур, додавајќи: “Нашата чесност помага во обликувањето на нивниот морален карактер. Науката ни кажува дека какви сме колку сме поискрени со нашите деца, толку е поголема веројатноста да воспитуваме чесни деца “.

Покрај тоа, експертите тврдат дека децата на возраст меѓу две и пет години почнуваат да разбираат што возрасните го нарекуваат лажење. Сепак, во нивниот свет лажењето има различно значење.

Деца на возраст под пет години

За возрасните, лажењето има негативна конотација, како што треба. Но, светот на децата се заснова на игра и тие можеби не сфаќаат дека, како што рекоа, всушност не се случува во реалниот живот. Нивните мозоци едноставно сè уште не се доволно развиени за да ја разберат разликата помеѓу вистината и лагите.

Деца од пет до осум години

Играта е сè уште заедничка умот за нив. Но, освен играњето, децата од оваа возраст можат да лажат и да претпостават што би сакале да се случи. Не мора да биде свесен или злонамерен план, а понекогаш и да лежат од срам.

Се разбира, не се прифатливи сите лаги и не сите лаги се соодветно за развој. Воспитувањето на чесни и фер деца може да биде потешко за некои семејства, така што ако сте загрижени за однесувањето на вашето дете, треба да побарате професионален совет, советува Мајки.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close