MAMA

Исповед која ќе ве растажи: Дарио ја отвори својата душа и ѝ искажа голема БЛАГОДАРНОСТ на Есма и сите мајки!

Пораката на момчето гласи

Познатата пејачка Есма Реџепова и нејзиниот сопруг Стево Теодосиевски во текот на животот посвоија четириесет и седум деца Роми, а Есма, која имаше големо семејство, финансиски им помогна и се грижеше за децата на нејзините браќа и сестри.

На 08.08.2020 година, ако таа беше меѓу нас ќе наполнеше 77 години.

Како знак на благодарност кон оваа голема жена и сите хумани дела што ги направила во текот на животот, еден од читателите на Србија Денес јавно и се заблагодари на пејачка која го напушти овој свет  односно жената која исчува многу деца. На овој начин, тој сакаше да обезбеди поддршка за сите жени на овој свет, како и на сите оние семејства кои несебично обезбедија топол дом и родителска љубов на децата без родителска грижа.

Пораката на момчето гласи:

– На, 08.08.2020 година, ако беше меѓу нас, Есма ќе наполнеше 77 години … На овој начин, во име на сите деца што беа посвоени како мене, би сакал да и честитам на госпоѓа Есма за нејзината хуманитарна работа. Да се ​​каже во име на сите деца дека таа всушност е наш симбол на храброст на една жена и мајка. Мајка ми Славица сега се грижи за четири деца таа не е Есма, но ги следи нејзините стапки … Ако двете се запознаа, верувам дека ќе беа пријателки …. Но, двете се поврзани со една работа ЉУБОВАТА КОН ДЕЦАТА… Затоа ВИЕ што го читате овој статус, одете во дом за деца без родители и  како што направи мојата мајка и верувам дека и Есма, само почувствувајте го тоа што таму ќе го почувствувате, деца кои бараат една работа, МАЈКА. Направете се горда Жена, и уште поголема МАЈКА отколку што сте денес. Пробајте го тоа, тие се обидоа и тие не се покајаа, туку продолжија да бидат поголеми и поголеми и поголеми МАЈКИ.Уште еднаш, во име на сите посвоени деца, сакам да и кажам на Есма, ви благодарам што покажавте дека децата можат да бидат посвоени и на Балканот, дека се е можно, ако навистина сакате – пишува Дарио Салиќ .

Два пати беше номинирана за Нобелова награда, а својот живот го посвети на музиката и хуманитарна работа.Кралицата на ромската музика, легендарната Есма Реџепова, која беше позната и ценета во целито свет, да беше жива денес ќе имаше 77 години.

Таа е родена на 8 август 1943 во Скопје, во семејство со шест деца.Во тоа време тешко се живеело но нејзините родители успеале да ги школуваат своите деца.Есма на деветгодишна возраст заедно со својот брат беше член на фолклорното друштво, каде научила да пее и игра.

На само тринаесет години, во 1956, поканета е да пее на школски натпревар за талент организиран од Радио Скопје. Овој натпревар е клучен за нејзиниот живот, затоа што победува. Интересно е и тоа што на истиот натпревар бил и Стево Теодосиевски, познат хармоникаш и шеф на оркестарот. Тој побарал од родителите на Есма да им се придружи и да настапува на турнејата.

Есма двапати беше номинирана за Нобелова награда за мир, а и покрај тоа што никогаш не родила свои деца, посвоила и одгледала 48. Сите тие растеле и се школувале во ансамблот „Теодосиевски“, а таа важеше за мајка со најмногу деца во Македонија која зад себе остави повеќе од 100 внуци и правнуци.

„За да ги зачуваме од дом или улица, Стево ги учеше да свират на разни инструменти и денес сите се музичари во некои оркестри и живеат поштено и заработуваат“, изјави Есма, жената чија енергија не смееме да ја заборавиме бидејќи нејзината љубов, глас и хуманост беа поголеми од животот, и тоа е пример што секој од нас треба да го следи.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close