MAMA

Единствената Светителка која ја разбира душата на жената и му простува на секој грев: Утре не заборавајте да го направите ОВА!

Најдете време да се молиме, затоа што времето за молитва значи време за нашата душа.

Најдете време да се молите, затоа што времето за молитва значи време за нашата душа.

Успението на Пресвета Богородица е еден од најголемите христијански празници. Овој празник е сеќавање на нејзиното заминување од овој свет, а верниците во нејзина чест го слават на 28 август. Токму овој ден е кога завршува постот што трае 14 дена.

Успение за Пресвета Богородица или Среден ден е ден кога таа се вознесе на небото и „го предаде нејзиниот дух во рацете на Спасителот“. Легендата вели дека Богородица живеела 60 години, според некои извори 72, дека таа го надживеала својот син и, како сведок на многу славни настани, ја продолжила својата мисија.

Нема информации во Библијата за крајот на земниот живот на Богородица. Според традицијата и стиховите, кои немаат светски карактер, се верува дека Богородица живеела во Ерусалим до крајот на нејзиниот живот, а по загубата на Христа, опкружена со вниманието на апостолите и на првата христијанска заедница.

На иконите, обично таа е претставена како лежи на кревет.Од двете страни на креветот има свеќници со осветлени свеќи. Пред нозете на Мајката Божја Св. Петар гори темјан, светиот апостол Павле и светиот апостол Јован се под главата, а другите апостоли се под креветот.

Присутни се и големите христијански писатели Свети Дионисиј Ареопагит, Иротеј и Тимотеј кои го држат Евангелието; има и жени кои плачат. Над Богородица е Христос кој ја држи душата на Мајката Божја во форма на дете, опкружена со светлина и ангели.

Бидејќи на празникот му претходи двонеделен пост, на 28 август, особено жените одат на причест затоа што овој ден се смета за празник на жени и мајки.

Како светителка, мајка и жена, таа е единствената што ја разбира душата на секоја жена. Луѓето сметаат дека Успението на Пресвета Богородица ги разбира женската мисла, болка и страдање.

Во некои области, тие веруваат дека во периодот помеѓу двете Дама, Голема и Мала Дама (21 септември), најдобро е да се изберат лековити билки кои лекуваат разни болести.

Помалку време за молитва на Успението на Пресвета Богородица, затоа што тоа е единствениот пат кога ќе му се посветиме директно на нашата душа.

Црквата нѐ учи дека Марија, мајката на Исус, завршувајќи го текот на земниот живот на најсвет начин, била преземена со тело и душа во небесна слава. Ова е утврдено учење во сите христијански цркви, вклучувајќи ја православната, католичката, источата и коптската.

Сите го слават денот на успението на 15 август. Кај православните цркви кои го користат јулијанскиот календар, оваа дата паѓа на 28 август, а на празникот му претходи 14-дневен пост.

„Господ, Којшто на Синај заповеда со петтата заповед: „Почитувај го таткото свој и мајката своја“, со Својот пример покажа како треба да се почитува својата родителка.

Кога висеше на крстот во маки, се сети на Неговата мајка и покажувајќи на апостолот Јован, рече: „Жено, ете ти син!“ Потоа му рече на Јован: „Ете ти мајка!“ И така ја згрижи Својата Мајка и издивна.

Јован имаше дом на Сион во Ерусалим, во којшто се насели и Богородица и остана да живее во него до крајот на Нејзините денови на земјата. Со своите молитви, со благите совети, кротоста и трпеливоста, Таа многу им помагаше на апостолите на Нејзиниот Син.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close