Новости

ЕВЕ ЗОШТО ТРЕБА ДА НОСИТЕ ДВЕ МАСКИ ЕДНА НАД ДРУГА- Најновите истражувања покажуваат две маски се поефикасни од една!

Граѓаните се побезбедни ако носат две маски...

Според псоледното истражување спроведено од екипа истражувачи на американската влада беше докажано дека две санитарни маски една над друга го забавува ширењето на коронавирусот подобро отколку да користите само една, а употребата на две се препорачува за граѓаните.

Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) денес го објавија резултатот од лабораторискиот експеримент со два модела на човечка глава, оддалечени еден метар, со кои проверија колку честички едното исфрла, а другото „вдишува“.

Истражувачите откриле дека носењето една маска – хируршка или обична ткаенина – блокирала околу 40 проценти од честичките, а кога маската од подебел материјал била ставена над хируршката маска, околу 80 проценти од честичките биле блокирани.

Кога обете глави „издишуваа“ и „вдишуваа“ и двете носеа по две маски, повеќе од 95 проценти од честичките беа блокирани, изјави д-р Џон Брукс од ЦДЦ.

„Првиот предизвик е да се натераат што повеќе луѓе да ги користат маските и потоа да им помогнат да ги користат на најдобар можен начин“, рече Брукс.

Студијата, истакнаа истражувачите, сепак е ограничена само на една марка хируршка маска и еден вид крпа и не е познато дали резултатите би биле различни со маските од другите производители. Сепак, тие рекоа дека претходните истражувања покажале дека две маски се подобри од една.

ЦДЦ затоа ги ажурира своите упатства до граѓаните, препорачува да се стави маска со подебел материјал како крпа, преку хируршката, покривајќи ги отворите долж нејзините рабови, а така честичките на вирусот не можат да поминат ниту едни покрај други.

Во Америка, забележливо е дека некои луѓе веќе носат две маски, што може да биде последица на загриженоста за нови соеви на коронавирус, за кои беше откриено дека полесно се шират од оној што ја започна епидемијата во САД пред една година.

Употребата на маски одамна е вообичаена во некои земји, особено во делови на Азија, за време на сезонскиот грип, но тоа не беше случај на други места, а не ни во САД.

Кога започна кризата КОВИД-19 и маските исчезнаа од полиците на продавниците, американските здравствени власти најпрво ги обесхрабрија граѓаните да ги користат: „Луѓето се сериозни: Престанете да купувате маски!“, Напиша шефот на ЦДЦ Џером на Твитер пред скоро една година.

И два месеци подоцна, кога стана јасно дека заразените луѓе кои немаат никакви симптоми можат да го шират вирусот, ЦДЦ започна да им препорачува на луѓето да користат маски на јавно место.

Употребата на маски е зголемена, а на некои места е задолжителна, но многу Американци сè уште не ги користат.

Неодамнешното истражување на Универзитетот во Калифорнија покажа дека само околу половина од возрасните во САД користат маски во близок контакт со други кои не се од нивното домаќинство.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close