MAMA

Д-р Дарија Кисиќ: „Ако сте долго на отворено, без заштита лесно може да се заразите“

Ако сте доволно долго на отворено, без заштита да воспоставите врска со можен предавател на инфекција, постои ризик

Заменик-директорот на Институтот Трамболин, Дарија Кисиќ Тепавшевиќ, уште еднаш ја истакна важноста да се почитуваат сите здравствени мерки и истакна дека ризикот од заболување постои и на отворено, но е помалку од во затворено.

– Ако сте доволно долго на отворено, без заштита да воспоставите врска со можен предавател на инфекција, постои ризик – рече Кисиќ Тепавшевиќ за ТВ Прва.

Осврнувајќи се на неодамнешното дерби, таа повтори дека не е оценето во моментот кога собирањето на дербито натпревар претставува ризик.

Според неа, на крајот, епидемиолошкото истражување посочи дека не станува збор за фактор на ризик, „како што биле дадени препораките“.

– Забележувам дека во тој момент епидемиолошката состојба беше поволна. Најјасен показател дека тоа е случај е дека повеќето од болниците КОВИД биле затворени – посочи лекарот.

Таа рече дека епидемијата избувна повторно низ целиот свет, во истиот временски период и дека насекаде започна неповолен тек на епидемиската крива.Таа вели дека дури и ако имало одредени противречности, ги имало низ целиот свет.

– Препораките се засноваат на кинеските искуства. Никој од нас не научил за овој вирус и оваа болест во светот. Точно е дека можеби имало чести грешки во проценките, но тоа е случај насекаде – посочува Кисиќ Тепавшевиќ.Таа апелираше на претпазливост и почитување на мерките за заштита, наведувајќи дека секој фатален исход боли, „особено оној што можеше да се спречи“.

Таа исто така рече дека носењето маски, особено ако тоа го прави лице кое има и лице кое нема вирус, во голема мерка ја намалува можноста за инфекција.

Самоизолацијата е клуч за успехот и само така може да се создадат услови за спречување вирусот да прејде на некој чуствителен организам.Пренесувањето преку воздух не може да се исклучи во тесни, затворени и слабо проветрени простории, велат експертите.

Ако се потврди ова, може да влијае на насоките за затворен простор.Преку отворено писмо повеќе од 200 научници ја обвинија СЗО дека ја потцени можноста за пренесување на вирусот во воздухот.СЗО до сега тврдеше дека вирусот се пренесува преку капки кога луѓето кашлаат или киваат.

„Сакавме да ги признаат доказите“, рече Хосе Хименез хемичар од Универзитетот во Колорадо, кој го потпиша писмото. „Ова дефинитивно не е напад врз СЗО. Ова е научна расправа, но сметаме дека мора за излеземе во јавност зошто тие одбиваа да ги слушаат доказите при многуте разговори со нив“, рече тој.

Со месеци СЗО инстистира дека ковид-19 се пренесува преку капки кога луѓето кашлаат или киваат. Капките не се задржуваат во восдухот, туку паѓаат на површините и затоа миењето раце е наведено како клучна мерка за превенција.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close