MAMA

Д-р Бојанин, детски психијатар: Не се трудете да бидете најдобриот родител, бидете она што сте – нормална личност

Ми требаа 36 години да ја преземам улогата на родител

Професорот Светомир Бојанин, психијатар за деца, е позната во пошироката јавност како автор на книгата „Училиште како болест“, во која тој беше првиот што ги отвори болните прашања за несоодветниот однос на современото училиште кон менталното здравје на децата и младите што ги посетува.

Секогаш кога сум поканет да одржам предавање и да научам некого како да се однесувам со децата или да решавам психијатриски проблеми, секогаш се плашам од две големи опасности. Од една невистина дека животот веќе поминал и дека кога нешто не се одвива добро, треба да погледнеме во античките книги за да видиме како да го решиме. Имам малку во овие „антички“ книги за „антички вистини“, но и за други вистини.

Друга опасност е што ја следам идејата дека е нова затоа што е нова и вредна. Никој не истражува што е можно само, тоа е. вистината за животот. Вистината за животот е она што го рековме „Знај си“.

Тој рече дека на децата не треба да им се дава премногу, ниту нешто премногу брзо, за да научат. Ништо што не го сакаат и не го разбираат. И кога некој не ги знае тие правила, тогаш тој не успева да го положи испитот, педагогијата на наставникот…

Kнигата „Тајната на училиштето“, како одговор на претходно поставените прашања, професорот Светомир Бојанин ги постави и претстави моделите за  училиштето како што треба да биде, како и сеопфатна анализа на состојбата во современото, пред се домашно, училишно воспитување. Тој остана активен и по завршувањето на работниот век на Универзитетот во Белград и Институтот за ментално здравје во Белград, така што во последните неколку години се објавени неколку негови книги, а забележани се и неговите јавни настапи.

Во интервју за српските медиуми, професорот Светомир Бојанин зборуваше за неговите улоги модели, идентитет, пријателство, учење, љeубов и други прашања со кои растат децата, како и за нивните родители.

Професор, како однесувањето на родителите кон вас ве дефинираше како родител?

Ми требаа 36 години да ја преземам улогата на родител. Ги избришав сите оние психијатриски теории кои се претежно бесмислени, па едвај излегов од сите оние „Фројдци и Јунг“ и ми требаше некое време, и сето тоа влијаеше врз мојата врска со детето. Се плашев дека морав постојано да учам и работам и дека не знаев ништо друго … научив многу, но не го применив, живеев според имитирање на татко ми и мајка.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close