MAMA

Доктор Несторовиќ, го има одговорот зошто денешните  деца се помалку интилегентни

Причината е главно во помалку креативниот начин на живот, читање книги или пишување со рака

Многу се зборува за нови откритија, коефициентот на интелигенција на нови генерации почнува да покажува знаци на опаѓање.

Причината е главно во помалку креативниот начин на живот, читање книги или пишување со рака. Не би се потпирал на повеќепати повторуваните докази дека мобилните телефони ги намалуваат когнитивните способности на мозокот.

Можеби единствената работа што вреди да се спомене е дека на сличен начин вреди да се пишува и со рака. Некои луѓе мислат дека пишувањето на тастатурата, честопати во форма на кратенки (на пр. LOL) или дури и само налепници, го прави ракописот излишен. Научниците од Институтот Меркатор во Келн покажаа во обемни студии дека е неопходно за студентите да користат ракопис, како и компјутерска тастатура.

Според директорот на институтот, Мајкл-Бекер Мротжек, пишувањето е добра моторна активност што има позитивен ефект врз развојот на мозокот. Иако пишувањето на тастатурата е побрзо, и повеќе читливиот ракописот има подобар ефект врз развојот на мозокот. Кога пишувате со рака, информациите се распаѓаат во најмалите делови, а потоа се синтетизираат во зборови и реченици. Кога пишувате на тастатурата, често има авто-корекција, што ја намалува можноста за грешка (но исто така го намалува и вниманието). Во едно истражување, една третина од училишните деца во основните училишта во Германија имаат проблеми со пишувањето течно и разбирливо реченици со рака.

Но, една студија од Соединетите Држави (школата за медицина „Монт Синај Икан“) и од Шведска (Универзитетот Карлштад) покажува многу посериозна причина за намалување на интелигенцијата. Во првата ваква студија, тие покажаа дека изложеноста на одредени хемиски производи за време на бременоста го намалува IQ кај 7-годишните деца.

Студијата ги анализирала податоците од студијата СЕЛМА, каде концентрациите на 26 хемиски производи при дневна употреба на домаќинствата во крв и урина биле измерени кај 718 бремени жени. Озлогласениот бисфенол А, фталатите, пестицидот се најчесто докажани. Веќе пишував за лошите ефекти на хормонално активните супстанции од пластика неколку пати, како за нивното негативно влијание врз развојот на сексот кај мажите (што може да се докаже со скратување на четвртиот прст кај момчињата). Ова е првпат да се докаже лошиот ефект на овие хемикалии врз развојот на мозокот кај децата (особено момчињата). Особено загрижува што бифенол Ф (кој е замена за злогласниот бисфенол А) имал најлош ефект.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close