MAMA

Докторите ни рекоа дека таа никогаш нема да прооди, а стана мала балерина

Ќерка ми, која се роди со спина бифида сега танцуа балет

Ова девојче страда од спина бифида.

„Ќерка ми, која се роди со спина бифида сега танцуа балет.Има убав фустан. Докторите ни рекоа дека најверојатно таа никогаш нема да прооди, а сега танцува низ куќата без асистенција“ – напиша  среќниот такот откако го објави видеото.

Спина бифида е дефект при раѓање кој се јавува кога ‘рбетот и’ рбетниот мозок кои не се формираат правилно. Тоа е еден вид дефект на невралната туба. Нервната цевка е структура во ембрион во развој што на крајот станува мозок на бебето, ‘рбетниот мозок и ткивата што ги затвораат.

Нормално, нервната цевка се формира на почетокот на бременоста и се затвора до 28-ми ден по зачнувањето. Кај бебињата со спина бифида, дел од нервната цевка не се затвора или се развива правилно, предизвикувајќи дефекти во ‘рбетниот мозок и во коските на’ рбетот.

Спина бифида може да варира од лесна до тешка, во зависност од видот на дефектот, големината, локацијата и компликациите. Кога е потребно, раниот третман на спина бифида вклучува операција – иако ваквиот третман не секогаш го решава целосно проблемот.

Миеломенингоцела

Исто така позната како отворена спина бифида, миеломениноцела е најтежок вид. ‘Рбетниот канал е отворен по неколку пршлени во долниот или средниот дел на грбот. Мембраните и ‘рбетниот нерв го протнуваат овој отвор при раѓањето, формирајќи вреќа на грбот на бебето, обично изложувајќи ткива и нерви. Ова го прави бебето склоно кон опасни по живот инфекции и може исто така да предизвика парализа и дисфункција на мочниот меур и цревата.

Знаците и симптомите на спина бифида се разликуваат според видот и сериозноста, а исто така и помеѓу индивидуите.

Спина бифида окулта. Типично, нема никакви знаци или симптоми затоа што не се вклучени ‘рбетниот нерв. Но, понекогаш може да видите знаци на кожата на новороденчето над дефектот на ‘рбетниот столб, вклучително и абнормална грутка коса, или мало дупче или роденден. Понекогаш, трагите на кожата можат да бидат знаци на основно прашање на ‘рбетниот мозок што може да се открие со МНР или ултразвук на’ рбетниот столб кај новороденче.

Миеломениноцела. Во овој тежок вид спина бифида:

‘Рбетниот канал останува отворен долж неколку пршлени во долниот или средниот дел на грбот.И мембраните и ‘рбетниот мозок или нервите излегуваат при раѓање, формирајќи вреќа.Ткивата и нервите обично се изложени, иако понекогаш кожата ја покрива вреќата

Кога да одите на лекар

Типично, миеломениноцелата се дијагностицира пред или веднаш по раѓањето, кога е достапна медицинска нега. Овие деца треба да бидат следени од специјализиран тим на лекари во текот на нивниот живот, а семејствата треба да бидат едуцирани за различните компликации што треба да се следат.Децата со спина бифида окулта обично немаат никакви симптоми или компликации, затоа обично е потребна само рутинска детска нега.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close