Новости

Дали аутизмот е наследен? Бранимир Несторовиќ ги дава сите одговори- еве зошто тие деца се посебни!

Аутизмот е нарушување на невролошкиот развој...

Еден од најпознатите педијатри и пулмолози во регионот кој особено се прослави од почетокот на пандемијата со Ковид-19 давајќи совети на граѓаните, Бранимир Несторовиќ, зборуваше за аутизмот, неговото потекло, но и за сите особености на овие деца.

Постојат многу неистражени болести и отстапувања кај децата со кои науката не се занимава. Една од овие појави е ненадејниот пораст на аутизмот кај децата што е забележан ширум светот.

Бранимир Несторовиќ, детски пулмолог, во гостувањето во емисијата „Здраво“ зборуваше за тоа кои се докажаните деформитети на мозокот кај децата кои го имаат ова нарушување, но и кои се нивните предности во однос на другите луѓе.

 

Foto: Zena sam Ja/ Ilustracija

“Тоа е феномен што е исклучително редок, не знаеме многу за тоа. Многу се зборува за разни причини кои доведуваат до аутизам, особено за наследните фактори”, рече д-р Несторовиќ, додавајќи дека верува дека наследните фактори немаат значење за ниту една болест.

„Тенденцијата за оваа болест е наследна, но суштински најмногу влијание имаат разни фактори кои влијаат на животната средина“, рече професорот.

Сепак како што вели, причините можат да бидат секакви, од прекумерниот број на ултразвучни прегледи во бременоста, употребата на парацетамол, како и ефектите од хебицидите.

Сите овие фактори можат да предизвикаат аутизам кај голем број деца со генетска позадина.

Не само ова, туку и изложеноста на други штетни фактори може да биде причина за аутизам.

Foto: Kurir.rs/ Ilustracija

“Некои споменуваат тешки метали, жива, алуминиум а некои го поврзуваат со вакцините. Значи, гледаме дека има некои оштетувања на мозокот. Претпоставуваме дека станува збор за воспаление на централниот нервен систем”, рече професорот Несторовиќ, додавајќи дека една студија покажала дека е забележано активирање на микроглија.

“Тоа дава ново светло на болеста (аутизмот), бидејќи досега се сфаќаше како форма на психоза, ментално нарушување. Знаеме дека има воспаление со мал интензитет и овој процес го нарушува процесот во мозокот што го нарекуваме обрежување”, истакна професорот.

Foto: 24 sata/ Ilustracija

Кога детето ќе се роди во неговиот нервен систем,  има огромен број на различни врски помеѓу невроните и самиот процес на созревање, учењето се состои во намалување на овие врски.

“Како и луѓето кога ќе ги пуштите во парк, тие ќе одат по одредени патеки. Значи, мозокот асфалтира одредени патеки и предизвикува да научите нешто во одреден момент. Мозокот ќе почне да функционира на одреден начин. Сепак, ако имате воспаление од низок степен , сите овие процеси нема да се случат на овој начин, бидејќи овие механизми не се добро воспоставени “.

Професорот Несотовиќ исто така вели дека аутизмот е со широк спектар, а способностите на мозокот се неверојатни. Аутистичните деца имаат големи способности што обичните луѓе ги немаат, па наведе неколку примери на деца кои се натпросечно интелигентни.

https://www.youtube.com/watch?v=1j133FMOzM8&feature=emb_title

“Едно мало момче се смета за најдобар жив математичар во светот – кој се занимава со интуитивна математика. Значи, тој не пресметува ништо, само кога ќе ги види броевите веднаш резултатот му се појавува во главата”, истакна Бранимир Несторовиќ, додавајќи дека и најголемиот математичар на сите времиња Раманујан страдал од аутизам, и покрај тоа, напишал книга по математика која досега никој не ја дешифрирал.

„Се вели дека кога ќе се дешифрира таа книга, ќе знаеме сè за космосот и за сите неистражени проблеми, вели Несторовиќ.

Foto dnevni novosti.mk

Пулмологот додава дека аутистичните деца имаат и телепатски способности односно тие можат да ги предвидат работите.

Ако почнат да зборуваат и развиваат вештини како и сите други деца, нивните супер способности се намалуваат.

Извор: Yumama.rs

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close