Градинка

„Без кашлица и температура“: Овие 2 симптоми се појавуваат кај деца кои имаат коронавирус

„Кашлицата не е толку сигурен индикатор за инфекција кај деца како кај возрасни“

„Кашлицата не е толку сигурен индикатор за инфекција кај деца како кај возрасни“.Научниците идентификувале два симптома на коронавирус кај деца на кои родителите треба да обрнат посебно внимание!

Симптомите не се појавуваат на официјалната листа на симптоми на британската Национална здравствена служба (NHS), во која се наведува дека треската, кашлицата и губење на вкус и мирис се главните знаци на инфекцијата, а официјалните лица не сакаат да ги додадат за да избегнат непотребна грижа, пишува Мирор.

Спротивно на тоа, Центрите за контрола на болести на САД веќе наведуваат гадење или повраќање и дијареја како можни симптоми.

Научниците од Универзитетот во Белфаст во Северна Ирска тврдат дека тие се главните индикатори за корона кај деца, но кашлицата не е толку сигурен индикатор кај децата како кај возрасните.

– Откривме дека дијарејата и повраќањето се симптоми што ги пријавуваат некои деца и мислам дека вреди да се додадат на списокот на познати симптоми – вели д-р Том Вотерфилд.

Околу 1.000 деца, со просечна возраст од 10 години, учествуваа во студијата на универзитетот „Квинс“ во Белфаст.

Децата биле подложени на комплетен серолошки тест на крвта за да утврдат дали некое од нив има неодамнешен вирус.

Според податоците на medRkiv, дури 68 деца, 6,9 проценти од вкупниот број, имале антитела. Ниту еден од 68 испитаници не се разболел сериозно или требало да биде пренесен во болница.Кога станува збор за симптомите, децата најчесто ги покажувале следниве знаци: 31 процент од децата имале треска, 18 проценти имале главоболки, 19 проценти имале дигестивни проблеми, дијареја, повраќање и болка. стомак

Кај деца кои немале антитела, овие симптоми се појавиле во 11, четири и три проценти од случаите.

– Во нашата група, дијарејата и повраќањето беа попрецизен индикатор отколку, да речеме, кашлицата, па дури и промените во сетилото за вкус и мирис – рече д-р Том Вотерфилд, авторот на студијата.

– Ако навистина сакате да дијагностицирате инфекција кај деца, обрнете внимание на дијарејата и повраќањето, а не само на симптомите во респираторниот тракт – додаде тој.

Треба да бидеме обединети и во борбата со вирусот

Еве неколку работи како да се заштитиме себеси и своите деца, а на кои не предупредува УНИЦЕФ.

Што треба родителите да знаат за болеста што ја предизвикува корона вирусот (КОВИД 19)

Што е „новиот“ коронавирус?

Новиот коронавирус е нов вид коронавирус.

Болеста предизвикана од новиот коронавирус беше наречена болест предизвикана од корона вирусот 2019 (КОВИД-19) – „КО“ ја означува корона, „ВИ“ вирус, а „Д“ дизиз што значи болест на англиски.

Како се шири корона вирусот ?

Вирусот се пренесува преку директен контакт со респираторните капки на заразеното лице (што се создаваат преку кашлање и кивање), и со допирање површини контаминирани со вирусот од тие исти респираторни капки. Корона вирусот опстанува на површината и по неколку часа, но може да се уништи со едноставни средства за дезинфекција.

Кои се симптомите на болеста?

Симптомите може да бидат покачена температура, кашлица и отежнато дишење. Во потешки случаи, инфекцијата може да предизвика пневмонија или тешкотии со дишењето. Во ретки случаи болеста може да биде смртоносна.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close