Градинка

Ако се мислите дали детето да го испратите во училиште или во градинка новата судија ќе ви помогне полесно да ја донесете ОДЛУКАТА

ај децата заразени со коронавирус, развојот на потешка форма на ковида-19 е исклучително редок

Кај децата и млади луѓе, тешки се последици од инфекција со ковид-19 и се многу поретки отколку кај возрасните, а згаснувањето на животот од оваа болест е исклучително ретка, според британското истражување објавено во четвртокот, пред почетокот на учебната година во европските земји.

Студија спроведена на пациенти со ковид-19 примени во 138 британски болници покажа дека помалку од 1 процент од нив биле деца, од кои само еден процент или вкупно шест деца си заминале од овој свет. Британските лекари истакнуваат дека сите деца претходно страдале од сериозни болести или придружни здравствени нарушувања.

Неколку поголеми ризици е забележан кај подебелите деца, доенчиња и децата со потемен тен деца.

„Можеме со голема сигурност да кажеме дека ковид-19 сам по себе не е опасен за училишните деца во значителна мера“, рече проф. Малколм Семпл, детски епидемиолог на Британскиот универзитет во Ливерпул и еден од авторите на студијата.

„Кај децата заразени со коронавирус, развојот на потешка форма на ковида-19 е исклучително редок, а фаталниот исход е уште поредок, и ова на некој начин треба да ги утеши родителите кои размислуваат дали нивните деца се директно изложени на ризик сега кога започнува учебната година“, рече Семпл.

Глобалните податоци за ширење на пандемијата на коронавирус индицираат дека децата и младите сочинуваат само 1 до 2 проценти од случаите на „ковид-19“ ширум светот. Огромното мнозинство на пријавени инфекции кај деца се благи или асимптоматски со многу малку пријавени фатални последици.

Како дел од студијата, чии резултати беа објавени во медицинското списание BMJ, тимот на Семпл ги разгледа податоците за 651 новороденче и деца под 19-годишна возраст. Сите биле хоспитализирани во британските болници со дијагноза ковида-19 помеѓу 17 јануари и 3 јули.

Шест од  децата кои имале фатален исход претходно страдале од сериозни болести и истовремени нарушувања на здравјето и имале исклучително ниска стапка на фатален исход по живот во споредба со стапката на од 27 проценти во сите други возрасни групи, т.е. возрасни пациенти кои биле хоспитализирани во истиот период.

Додека вкупниот ризик од развој на сериозна ковида-19 кај деца е исклучително мал, ризикот беше малку поголем кај дебелите и црните деца.

Студијата исто така открива дека најчестите симптоми кај децата примени во болница се треска, кашлица, гадење или повраќање и отежнато дишење, а постарите деца почесто се жалат на болки во стомакот, главоболка и болки во грлото.

Нов симптом кај тинејџерите и децата

Шпанските лекари откриваат уште еден симптом што го забележале во најраната фаза на болеста кај пациенти заразени со корона.

Иако несаканите ефекти на болеста „Kовид-19“ варираат од личност до личност, шпанските експерти сега ги испитуваат лезиите на стапалата што се појавиле кај некои пациенти во раните фази на болеста.

Поточно, ова се лезии што личат на сипаници, се вели во извештајот.

Според дерматолозите, бројни случаи на пациенти во Италија, Франција и Шпанија биле пациенти заразени со корона вирус кои имале лезии на нозете, за што сведочат тие.

Овој симптом беше особено видлив кај тинејџери и деца, но некои возрасни, исто така, имаа слични знаци на нозете.

„Овие се виолетови лезии, многу слични на мали и големи сипаници, кои обично се појавуваат на прстите на нозете и нормално зараснуваат без да остават траг“, се вели во соопштението на докторите.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close