Дом и семејство

Внимавајте, овие собни цвеќиња се отровни за децатата и за домашните миленици

Собните растенија се одлични за отстранување на токсините од воздухот и додавање на декоративен вкус во вашиот дом, но доколку имате деца и/или домашни миленичиња, бидете претпазливи во изборот на растенијата.

otrovnicvekinja8

Нарцисотперуникатахортензијатаазалеата и момината солза цветаат и сите тие претставуваат ризик и за децата и животните кои можат случајно да ги внесат.
Многу растенија може да бидат опасни или смртоносна за малите рачиња и љубопитните носиња, но лилјаните (особено момината солза) се меѓу најлошите виновници, делумно затоа што се популарен избор во многу домови. Во Америка, центрите за контрола на труење годишно примаат околу 46.000 повици за потенцијално труење од растенија.

Според ветеринарите, мачките најчести се трујат од лилјаните, додека кучињата од саговата палма – но, поретко. Лилјаните може да предизвикаат бубрежна слабост и смрт кај мачките.

Премини на следната страна >>

1 2 3 4 5Next page
Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close