Дом и семејство

Како да ги заштитите вашите деца од летните вирози

Зголемена температура и проблеми со варењето, проследени со пролив и повраќање се најчестите тегоби (особено кај децата) преку лето.

Ентеровирозите, кои најчесто се појавуваат преку лето и наесен, а ги предизвикуваат повеќе од 70 ентеровируси, најмногу се појавуваат кај децата од 4 до 12 години. Ентеровирозите ќе ги препознаете по тоа што децата имаат заплена слезинка во грлото и на комплетните дишни патишта, неретко проследена и со пречувствителност на лифните јазли и болки во стомакот. Со овие тегоби редовно доаѓа и зголемена температура, а единствен лек се средствата за намалување на температурата, како и пиење на многу течности, како детето не би дехидрирало.

Ентеровирозите не се лечат со антибиотици, а кај доктор е потребно да се отиде доколку, покрај наведените симптоми, се појави и повраќање, односно ако вирозата трае подолго од пет дена. Многу летни вирози можат да се избегнат со едноставни правила. Најважно е да се одржува хигиена на рацете. Доколку водата и сапунот не ви се достапни, постои дезинфекциски средства кои се нанесуваат на рацете и нема потреба да ги перете. Овошјето и зеленчукот треба задолжително да се измие пред консумирање, а избегнувајте и контакт со нечиста вода во базените т.е. повеќекратното користење на истите крпи. Бидејќи ентервирозите често се проследени со пролив и повраќање, многу е важно да ги надоместите изгубените течности. На децата е најдобро да им дадете орален рехидрациска раствор (ORS) кој може да се купи во аптеките. Тој ги надокнадува изгубените електролити. Поради специфичниот горчилав вкус, децата често не сакаат  да го пијат, но на пазарот постојат истите производи со вкус на малина и банани. Една кесичка ORS се додава во 500 мл варена и изладена вода, а може да се направи и со чај од шипка кој треба да биде без шеќер.

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close