Кафе муабет

Виктор Гаши ја победи медицината и себеси: Ми рекоа дека нема да проодам- не се предадов, сега сум успешен спортист!

Неговата животна приказна може да послужи како инспирација дека нема пречки кои ти стојат на патот...

Виктор Гаши, роден во Багдад како предвремеродено бебе, е момчето чија животна приказна дефинитивно инспирира. Тој е храбар борец уште од најмала возраст.

фото принтскрин

И покрај хендикепот, тој не се откажува од своите соништа и истакна дека само со силна волја и верба во себе може да се постигне она што навистина се сака.

– Јас сум спортист, јас сум психолог, јас сум човек кој сака, јас сум Виктор – започнува со својата приказна Гаши за Гранд онлајн.

фото принтскрин

Неговата животна приказна може да послужи како инспирација дека нема пречки, само силата на волјата да ги надминеш сите пречки кои ти стојат на патот, може да помогне да се прескокнат .

Роден е во Багдад, предвреме на возраст од шест месеци и 15 дена, како близнак. Неговата сестра поради неразвиените бели дробови не успеала да победи во борбата за живот, но тој успеа и тој максимално го искористи тоа. Научен дека љубопитноста ја надминува површноста, уште од рана возраст достоинствено и пркоси на пишаната судбина, но и на медицината.

фото принтскрин

И покрај парализата на целата десна страна на телото, безброј операции и предвидувања на лекарите дека тој никогаш нема да оди, Виктор, како што е и неговото име во превод (прим.аут.победник), ги негираше сите обвинувања и предвидувања со позитивен став кон животот и неверојатна упорност што го доведе дури и до полумаратон.

фото принтскрин
фото принтскрин

– Не си дозволувам да ги заборавам сите операции што ги имав, па дури и три операции истовремено. Имав среќа што моите родители работеа со мене уште од мали нозе и можеше да биде полошо отколку што е. Ми велеа дека нема да проодам. Родителите не дозволуваа никој да се однесува со мене како да сум поинаков – вели Виктор и истакнува дека дури кога започнал со училиште сфатил дека всушност е поинаков.

фото принтскрин

Во потрага по одговор на прашањето зошто, тој се запишал на психологија, и тука најмногу одговори.

Неговиот весел дух, вели тој, не е случаен, затоа што треба постојано да се работи на сопствената среќа и желба за живот, па затоа не е невообичаено што преку својот Инстаграм профил ‘Klupko4niti”  сака да им помогне на луѓето да ги надминат тешкотиите што животот може да ги донесе .

фото принтскрин

– Мене полумаратонот ми помогна да бидам подобар психолог – истакнува ова храбро момче на чија животна приказна малкумина можат да останат рамнодушни.

Погледнете ја неговата борба, радост, волја и победа во животот во друга епизода од „Животот раскажува приказни“.

 

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close