Дом и семејство

ЌЕ СЕ ПРОНАЈДАТ МНОГУ ЖЕНИ: Имам 42 години и повеќе не си ги дозволувам овие грешки- љубовта е создавање а не жртвување!

Не сакам да пеглам, ако мажот ме сака ќе си испегла сам...

Елена Шпундра која има 42 години е украински психолог која преку отворено писмо реши на јавноста да и покаже како една зрела жена гледа на љубовта.

Фото Фејсбук

 

Имам скоро 42 години и од време на време знам да кажам дека не верувам во loveубов, романса или среќа „до крајот на животот“. Претежно сум отворена со мажите и без двоумење им давам до знаење што сакам, а што не, започнува да раскажува Елена.

Фото Фејсбук

Со леснотија знам и да им кажам да одат во пеколот.

Отсекогаш не сум била вакva. Разгалував мажи, готвев за нив, купував подароци, ги чекав нивните пораки, бев подготвена да одам до крајот на светот со некои од нив. Секој пат, бев подготвена да ја дадам целосно мојата љубов. Но, ако веќе не сум подготвена за тоа, дали тоа значи дека не можам повеќе да сакам?

Фото Фејсбук

 

Кога сме помлади, најчесто се бараме едни со други, а тоа може да боли доста. Понекогаш треба да истражите граници, да се преиспитате за да знаете кои сте.

Зрелоста е време кога навистина се среќавате сами со себе. После младешкото слепило и сите жртви кои сме ги направиле, почнуваме да живееме за себе.

Тоа не значи дека не ни треба некој друг. Дали тоа значи дека станавме успешни, егоцентрични, самоуверени или осамени? Не.

 

 

Ние сакаме љубов, топлина и разбирање, однос исто како кога имавме 20 години. Но, досега научивме дека во здрава врска, сите овие работи се реципрочни.

Затоа повеќе не ги правам овие работи:

 

1. Не чекам пораки и повици од маж

Или прва ќе испратам порака или ги исклучувам од животот оние што немаат време ниту да ми се јават или да ми пишат дека се зафатени.

Фото Фејсбук

2. Не сакам да одам на состанок ако местото и времето не ми одговараат

Ако мажот не е заинтересиран за тоа колку е зафатена жената, за нејзините желби, удобност, тоа во никој случај не е добро. Не ми треба таков човек.

Фото Фејсбук

 

3. Не му простувам ако не ми купи подарок за роденден

Сакам мажи кои трошат пари на жената што ја сакаат. Луѓето кои штедат на пари обично штедат на сè друго. Сепак, ако не се сеќава на датум што е важен за неговата партнерка, тој покажува колку не ја цени.

4. Не можам да оправдам нечиј неуспех по 40 години

Тоа не значи дека гледам само пари. Кога бевме млади, експериментиравме, се обидувавме и паѓавме, правевме разни работи …

Веќе на 40 години треба да имаме некаква кариера и пристојно место за живеење.

 

5. Нема да молчам ако нешто не ми се допаѓа

Нема да ги полудам мажите со постојани поплаки и нема да правам бучава. Но, ако не сакам брзо возење, ако ме плаши, нема да го задржам тоа само за себе. Нема да дадам никакви сигнали, нема да чекам да го забележи тоа, нема да противречам, ќе кажам отворено: „Не вози многу брзо, те молам. Тоа ме плаши. „

6. Не се плашам да поставувам прашања. Подготвена сум на каков било одговор

Кога бевме помлади, се плашевме да поставиме какво било прашање за нешто што не го разбиравме. Не сакавме да се изложуваме на стрес, се плашевме дека ќе бидеме повредени или ќе го исплашиме партнерот. Но, токму овој недостаток на прецизност не повредува самите нас. Не сакам повеќе да бидам повредена и затоа сум подготвена да разјаснам сè.

Фото Фејсбук

 

7. Повеќе не мешам секс со љубов

Сексот може да се поврзе со љубов. Од друга страна, тој не мора да има допирни точки со љубов.

Љубовта е за мене кога тој молчи наутро затоа што сакам тишина; кога се сеќава на името на моето куче и на тоа колку шеќер ставам во кафето; кога ќе го поправи мојот лаптоп, или нешто друго што е расипано; кога ќе ме изненади со нешто убаво… Ако нема ништо од ова, тоа значи дека само спиеме заедно.

8. Не сум љубоморна на неговите пријатели или пријателки, ниту на неговата работа.

Или на неговите деца од минатиот брак (врска). Ако некој човек ме сака, ќе најде време за мене. Тоа можам да го прифатам затоа што и јас имам работа и постојано сум зафатена. Ако двајцата најдеме време еден за друг, тоа значи дека сè е во ред – нашата врска преживува, но ако само јас најдам време за него, а тој е секогаш зафатен, тоа во никој случај не е добро, и покажува дека е време за промена.

 

9.Не сакам пеглање и не пеглам поради маж. Ако ме сака, ќе си ја испегла кошулата

Не сакам да пеглам свои работи, а камоли туѓи. Јас одбивам да направам нешто за маж, ако тоа не уживам да го правам. Ако ме сака, ќе ја испегла кошулата сам.

10. Не се обидувам да изгледам подобро поради маж.

Всушност, кога ќе запознаам некој нов, можам да бидам цинична, премногу искрена. Не се срамам да зборувам за своите проблеми и тешкотии. Некој што ме сака секогаш ќе може да ме слуша и да дознае повеќе за мене.

 

Јас имам речиси 42 години и сум како бамбусова дршка. Директна, силна, флексибилна и не толку тешка. Тешко е да ме скршиш, да ме свиткаш по волја или да ме искорениш. Тешкотиите во животот ме зацврстија, сè уште сакам да сакам. Само не сум подготвена да се жртвувам за некого.

Љубовта е создавање, а не уништување и жртвување….

Извор: atma

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close