Нега и здравје

Што не смеете да правите доколку давате помош на лице кое колабрирало- ова се најголемите грешки!

Секојдневно брзата помош добива повик поради колапсот, а многумина се жалат на главоболки, губење на апетит, замор и пад на притисокот...

Доктор Драгиша Станојевиќ предупреди за најчестите грешки што ги правиме кога помагаме на лице кое колабрирало од горештините.

Ако се возите со јавен превоз, најверојатно сте биле сведоци на барем една ваква не пријатна ситуација кога некој колабрирал од жештината и се онесвестил. Она што го прават сите во таа ситуација е истураат вода врз него, му даваат вода да пие, а потоа, штом ќе се укаже прилика,  го изведуваат надвор. И дали е токму тоа она што се препорачува во овие случаи?

фото илустрацја

Секојдневно брзата помош добива повик поради колапсот, а многумина се жалат на главоболки, губење на апетит, замор и пад на притисокот. Повеќето од нас мислат дека знаеме што да правиме кога некој близу нас ќе колабрира, но се случува и ситуацијата да се искомплицира поради незнаење.

фото илустрацја

Според лекарите, генерално високите температур се лоши за луѓето кои излегле неподготвени, предолго биле на сонце и не пиеле доволно течности. Затоа, за почеток, важно е да не се изложуваме на сонце, да останеме во затворен и, ако е можно, ладен простор. Ако некој сака да оди на прошетка, најдобро е да оди рано наутро или подоцна попладне, некаде под сенка. Овој период од денот е и препорака за оние кои треба да ја напуштат куќата за да завршат одредени обврски. Не треба да излегувате без шише со вода.Озонската обвивка е доволно оштетена за да ни обезбеди соодветна заштита, а топлината само ги влошува кардиоваскуларните проблеми, вели д -р Драгиша Станојевиќ од ДЗ Гроцка.

фото миа

Затоа луѓето, по првата нега, завршуваат во Клиничкиот центар, а меѓу нив има се повеќе млади луѓе. Брзината на обезбедување помош е клучна , па затоа е важно да се знае што е потребно, а што не. Прво, не давајте вода ако лицето е во несвест, има вртоглавица или е во делириум, бидејќи, како што предупредува д -р Станојевиќ, може да дојде до задушување.

фото илустрација

“Водата може да им помогне само на оние во свесна состојба и само голтка вода. За оној кој е едвај свесен,” мешањето “со вода може да создаде уште поголеми проблеми”.

Не е препорачливо ниту да ја преместите несвесната личност, бидејќи не знаете дали тој повредил нешто при падот. Најдобро е да почекате брза помош и професионалец. Ако, пак, лицето е свесно и може да се движи, тогаш, според д -р Станојевиќ, однесете го некаде под сенка, каде што нема сонце, и бидете до него додека да дојде Брзата помош, за да не падне и да не се повреди.

фото илустрација

Не е точна ниту претпоставката дека е добро да се даваат солени закуски или други солени производи.

фото илустрација

“Не би советувал да се даде солена храна, или сол, бидејќи солта ја задржува водата. Притисокот и зениците треба прво да се проверат, бидејќи понекогаш може да се доведе во прашање најбаналната криза со лекови”, рече докторот.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close