Бебе

Убава приказна: Стана мајка на три здрави бебиња по тешката борба со ковид-19

Таа се грижеше за здравјето на тројката , нејзиниот сопруг и петгодишниот син

Маги од Хјустон стана мајка на три здрави бебиња по тешката борба со ковид-19.

Оваа жена била бремена 28 недела кога била примена во болницата на 8-ми мај. Нејзиниот тест за коронавирус беше позитивен и таа беше хоспитализирана за да може лекарите да го следат здравјето на бебињата.

“Меги се грижеше за сите како и за себе. Таа се грижеше за здравјето на тројката , нејзиниот сопруг и петгодишниот син, како и лекарите и медицинските сестри кои се грижеа за неа”, се вели во описот на фотографијата објавена на веб-страницата на болницата во Тексас.

Нејзиниот сопруг исто беше позитивен на „ковид-19“ и не можеше да ја посети. После пет тестови, од кои последните две беа негативни, Меги заврши на итен царски рез на 4 јуни бидејќи папочната врвца на едното бебе беше обвиткана околу вратот.Таа ги роди Изабела, Натаниел и Адриел на оддалеченост од две минути. Сите бебиња се здрави, но тие се предвремено родени, така што останаа во единицата за интензивна нега. Меги е дома чекајќи го моментот кога ќе може да ги донесе со себе.

Истражувањето спроведено на Универзитетскиот колеџ во Лондон, дојде до интересен наод.

Имено, според експертите на ова истражување, постои разлика помеѓу бебињата родени од царски рез и оние родени по природен пат, а резултатите што го потврдуваат ова беа објавени во списанието „Nature“.

Патем, ова е најголемата ваква студија до сега и се покажа дека оваа разлика е поврзана со бебето микробиом, односно збир на бактерии кои живеат во цревата и се клучни за имунитетот. Имено, микробиомот на новороденчиња родени природно е претежно составен од мајчински бактерии, додека кај деца родени од царски рез микробиомот е составен од болнички бактерии, јавува Си-Ен-Ен.

Важно е да се потенцира дека кај деца родени од царски рез, бактериите се распространети и не предизвикуваат проблеми . Меѓутоа, ако имунитетот е слаб или ако не се пронајдени во цревата, но во ткивото и крвотокот, тие можат да предизвикаат различни болести.

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close