Градинка

Стрес за деца и родители: Како да го направите враќањето во градинка што е можно повеќе „безболно“

Во Македонија од март беа затворени  училиштата и градинките

Многу деца повторно ќе започнат да одат во градинка. Ова, во оваа ситуација, претставува стрес и за нив и за родителите.

Во Македонија од март беа затворени  училиштата и градинките. После сите вести што ги слушнавме, факт е дека родителите се грижат за да ги испратат своите деца во градинка, и покрај тоа што е донесен правилник, и тој ќе треба да се спроведе  во градинките со цел да се спречи инфекцијата.

Но, родителот сè уште е родител и колку и да ги уверувате дека во градинка ќе биде „како во аптека“, фактот што постои дури и мала шанса за инфекција е доволен за тие да бидат исплашени и под стрес.

„Децата за кои родителите не можат да обезбедат други видови на грижа додека се на работа, ќе одат во градинка или продолжен престој. Доколку таквото решение е можно само за родителот, тогаш не треба да се исцрпува со постојани преиспитувања дали детето треба да биде испратено во градинка и продолжен престој или Не. Од друга страна, извесно е дека градинките, предучилишните установи или училиштата каде ќе се реализира продолжен престој, ќе ги преземат сите мерки на заштита и ќе обезбедат на децата “, вели психологот за децата Милка Златиќ.

Иако уште од почетокот беше речено дека во случај на вирусна инфекција, децата обично имаат поблага клиничка слика, никој не може да им рече на  родители дека „вашето дете нема да биде 100 проценти заразено“ – и тоа е веројатно единствената работа што би ги смирила во овој момент.

Не можеме да го тврдиме тоа, но психолозите велат дека дефинитивно треба да ги прифатите вашите емоции, дури и тој страв, затоа што на тој начин полесно ќе се справите со сè. Сепак, она што можеби не треба да го направите е да му покажете на вашето дете дека сте исплашени, затоа што нема да му помогнете на кој било начин.

“Ако родителот е исплашен или вознемирен, така ќе биде и неговото дете. Затоа, би било добро родителот прво да се смири, погледнете ја оваа ситуација трезвено и рационално и предупредувајте го детето дека целото семејство полека ќе се врати на стариот начин на живот – родителите ќе одат на работа, детето во градинка… но дека сите, како наставници, така и родители на детето, ќе посветат поголемо внимание на хигиената и на нивното однесување “.

Со цел да се заштити здравјето на сите, како на едукаторите во Србија е донесена одлука сите наставници да носат маски. Веројатно ќе биде чудно за малите, можеби дури и да ги исплашат, да ги видат своите воспитувачи со маски на лицето сега секој ден …

„Она што родителите можат да направат за тоа е да му покажат на детето дека воспитувачот може да носи маска за лице, раквици, но и да потенцира дека сето тоа треба да биде здраво “.

Исто така, беше најавено дека наставниците сега ќе треба да ги мијат рацете на своите деца почесто, а во врска со тоа, психологот вели: „Дури и пред пандемијата, децата научија одредени хигиенски навики за да бидат здрави, така што нема да биде проблем за нив“.

Покрај тоа, психологот Златиќ посочува дека родителот може да му каже на своето дете дека е важно, така што родителот и детето се чувствуваат побезбедно, дека детето се придржува кон она што го бараат родителите или воспитувачите.

После толку време поминато дома со нивните родители, сигурно е дека ќе им биде тешко на малите повторно да се навикнат во градинка. Многумина веројатно ќе ги прашаат родителите „Зошто баба ми и дедо не можат да се грижат за мене“ …

„Родителите можат да му објаснат на детето дека бабите и дедовците мора да се грижат за нивното здравје и дека, за да можеме сите да бидеме здрави, не можеме да бидеме заедно некое време“, заклучува психологот.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close