MAMA

Старо народно верување: Овој феномен навестува идни настани!

Нашиот народ отсекогаш верувал дека некои феномени можат да ги предвидат настаните што ќе следат

Нашиот народ отсекогаш верувал дека некои феномени можат да ги предвидат настаните што ќе следат.

Постојат голем број непишани правила што важат за работи што можат да донесат несреќа или среќа. Во зависност од тоа колку сте суеверни, ќе почитувате одредени „прописи“.

Колку пати сте слушнале само „мрдајте од место“ или „тропнете на дрво за да не чуете никакво зло“? Следното се некои од поневообичаените и децениски стари народни верувања во кои повеќето луѓе, без разлика дали сакаат да признаат или не, сè уште веруваат.

Не оставајте пијалоци што не се пијат, така ќе предизивикате караница во куќата.

Кога ластовичката гради гнездо на покривот на куќата, во таа куќа ќе дојде мир и спокој.

Она што сонувате за првата вечер во вашиот нов стан ќе се оствари. Исто така, кога за прв пат спиете во туѓ кревет, запомнете што сонувавте, тоа ќе се оствари.

Ако нешто лошо ви се случи рано наутро, не започнувајте ништо важно тој ден.

Каде што масата се ниша, во таа куќа жената го има главниот збор.

Кога гостин ја напушта куќата без да седне, се верува дека тој зел мир од куќата. Исто така, каде што има женски деца, гостинот треба да седи најмалку пет минути.

Скршено стакло – ако се скрши чаша во куќата, тоа укажува на среќа.

Кога прв пат земате бебе, замислете желба. За една година, вашата желба ќе се оствари.

Јајце со две жолчки значи дека некој ќе се ожени наскоро, црни точки на жолчка се лош знак, додека јајце без жолчки е крајно лош знак и голема несреќа.

Кога ќе видите пајак на вас, на вашиот костум, ве очекува ненадејна среќа.

Ако гавран лета над вашата куќа и истовремено гризе, пазете се од несреќи.

Кога ќе им помогнете на куче, мачка или некое животно на кое му е потребна, добротворната организација ќе ви се врати.

Првата љубичица што ја пронајдовте на пролет, јадете ја – вашите најблиски ќе ве сакаат цела година.

Истурено кафе – ако кафето се истури во куќата, тоа претставува неодамнешна парична добивка.

Не е потребно да се смени вереничкиот прстен, за да не се промени животот.

Ако нечие друго куче дојде пред куќата и лае, тоа е знак на среќа и кучето не треба да се вози.

Ако го испуштите ножот, маж ќе дојде во вашата куќа. И обратно, ако испуштите вилушка, ќе дојде жена кај вас.

Облека на маса – ако на маса се стави нешто од обувки или облека, некој ќе се разболи.

Ако се спомене несреќа, болест или нешто лошо, треба да се преселите од местото – за да не ви се случи истото.

Прекрстени раце – не треба да седите во куќата со скрстени раце затоа што навестува несреќа или тага.

Кога некој од куќата оди на долго патување, не вреди да се позајми нешто од куќата тој ден, бидејќи патувањето за тој патник ќе биде многу несреќно.

Кој пие кафе од скратена чаша, се ожени со вдовица или се ожени со вдовица.

За да заработите пари во куќата, држете ја метлата свртена надолу.

Кога куче ќе ви се најде на патот, вие успешно ќе ја завршите работата.

Не треба да јадете храна со нож или да лижете со нож – ќе се разболите.

Ако се најде целина или парче потковица, тоа ветува среќен и многу корисен ден.

Ако девојка му подари часовник на момче или тој и го даде, времето ќе застане за нив – тие ќе раскинат.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close