MAMA

Српски пулмолог предупредува: „Ова не е истиот вирус, многу млади луѓе се разболуваат и веднаш се хоспитализираат“

Не познавам блиска личност во мојата околина која не е заразена, болна

Овој пат, вирусот е толку непредвидлив, објасни лекарот.

Проф. Д-р Виолета Михајловиќ Вучининиќ, директор на Клиниката за пулмологија КЦС во Србија, рече утрово дека лекарите се целосно изненадени од однесувањето на ковид 19, затоа што респираторните вируси никогаш не се летни – тие се активни во есен и зима. Како што рече, ковид 19 се појави во ново лице што е многу сурово отколку што беше во пролетта.

– Не познавам блиска личност во мојата околина која не е заразена, болна. Старосната граница е помала, а практично луѓето кои се разболуваат веднаш се хоспитализираат поради тешка пневмонија. Бројот на лица на респиратор е постојано во три цифри, а тоа се многу тешки форми на ковида 19 во оваа појава на епидемијата – рече д-р Михајловиќ Вучининиќ, како гостин во утринската програма на РТС.

Во пролетта, повеќето луѓе имаа поблага клиничка слика.

– Овој пат вирусот е толку непредвидлив. Луѓето добиваат треска, но немаат други симптоми. Температурата паѓа и таа се чини дека е добра, а по четири или пет дена се појавува пневмонија. Повторно, ненадеен скок на температурата, сува и трајна кашлица од која не можат да дишат, замор … Штом се појават ваквите симптоми, тоа е  сигнал дека пациентот е во опасност. Нивното закрепнување трае многу долго, а сега тоа е особено случај со помладите луѓе – опиша таа.

Во моментот на респираторот има 184 лица, а сите овие се сериозни услови.

– Олабавување на функцијата на белите дробови доведува до механичка вентилација. И има свои режими, не мора секогаш да биде во инвазивна варијанта, но тоа го одлучуваат лекарите на лице место. Покрај тоа, кога пациентот ќе го достигне респираторот, тоа е системско разложување на целиот имунолошки и метаболички систем во организмот. Тие исто така бараат поддршка од секој друг вид, компензација на електролити, флуиди, тоа е нерамнотежа во целиот систем – рече д-р Виолета Михајловиќ Вучининиќ.Од друга страна, не се заштитени ниту пациентите кои го победиле ковид во првиот бран.

– Тие имаат последици врз нивните бели дробови. Остануваат нарушувања на функцијата на белите дробови, намалувањето на дифузниот капацитет. После пет месеци борба против коронавирусот, сè уште знаеме малку за тоа. Дојде во мутирана форма, не е тој вирус од пролет, тој е многу суров и поинтензивен. Имаме официјални упатства за третман, но светот не знае како да се справи со оваа чума. Вакцината веројатно ќе може да ја излечи, но кога ќе дојде таа е непозната.

Како што рече таа, Клиниката за пулмологија овојпат не е ковиден центар, но тие имаат простории за изолација. Таа, исто така, се грижи за пациенти со онкологија, оние со возрасни цистична фиброза, со ефузии, гноен воспаление, промени во белите дробови кои не се кортикални.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close