Дом и семејство

Ситуации во кои таткото повеќе влијае врз развојот на детето отколку мајката!

Истражувањата објавени во списанието „Nature Genetics“ покажаа дека децата се генетски повеќе слични на татковците...

Приказните за спиење, забавните игри и домашните работи на тато можат да влијаат на здравјето и благосостојбата на децата на многу начини, покажува новото истражување.

фото илустрација
фото илустрација
фото илустрација

Иако знаеме колку се важни татковците во животот на нивните деца, новото истражување откри некои интересни работи што нe тераат да ги цениме уште повеќе.

1. Taткото влијае врз кариерата на детето!

фото илустрација

Истражувањата покажаа дека татковците што извршуваат домашни работи воспитуваат ќерки амбициозни и сакаат кариера надвор од оние што се стереотипно „женски“, како што се грижата или наставата.

фото илустрација

Најсилниот показател за целите и ставовите на децата во кариерата и традиционалните родови улоги беше дали татковците вршат домашни работи или не. Авторката на истражувањето Алиса Крофт, од Универзитетот во Британска Колумбија, тврди дека татковците ги научиле децата да размислуваат надвор од кутијата на стереотипите преку нивното однесување.

фото илустрација
Фото Илустрација

„Важно е не само да зборувате за родова еднаквост, туку и да го покажете тоа, бидејќи вашите деца ве гледаат и учат од вас“.

Фото Илустрација

2. Приказните за добра ноќ се клучни за успехот на децата

Татковците се познати по приказните за добра ноќ. Истражувањето објавено во списанието за применета развојна психологија покажа дека овие приказни можат да играат голема улога во воспитувањето успешни деца.

фото илустрација

Во експериментите за истражување, родителите прераскажаа сликовници со деца без зборови, за научниците да можат да го анализираат изразот на секој родител. Откриле дека сите родители кои раскажуваат приказни со повисоко ниво на изразување имаат деца со побогат речник и подобри резултати од тестовите подготвени од истражувачите.

фото илустрација

„Резултатите го истакнуваат уникатниот придонес на татковците во раното академско постигнување на децата“, вели авторката Клер Бејкер, психолог на Универзитетот во Северна Каролина.

фото илустрација

3. Гени: Повеќето гени ги наследуваме од таткото

Истражувањата објавени во списанието „Nature Genetics“ покажаа дека децата се генетски повеќе слични на татковците. Ние ја наследуваме ДНК-та (скоро) подеднакво од секој родител, но всушност „земаме“ повеќе гени од таткото, се вели во истражувањето.

Истражувањето исто така може да им помогне на научниците да откријат како се развиваат разни болести како дијабетес или срцеви заболувања и да им помогне да се борат против нив.

фото илустрација

„Замислете дека одреден тип на мутација е лош“, вели авторот на студијата д-р Фернандо Пардо-Мануел де Вилена. “Ако бил наследен од мајката, генот не би бил изразен толку многу колку што би бил ако е наследен од таткото. Значи, истата лоша мутација би имала различни последици кај болестите доколку се наследат од мајката или таткото. ”

фото илустрација
фото илустрација

4. Играњето со тато помага за подобри животни вештини

Не кажувајте им на децата, но грубата и поактивна игра им помага многу во искуството за учење. Многу студии покажаа дека возбудливата и активна игра со татковците им помага на децата да го проценат ризикот, да ги решат проблемите, да ги научат нивните граници, да управуваат со возбудата и агресијата и да ги прочитаат емоционалните знаци на другите луѓе кога ги пренесуваат нивните – сите во безбедна средина каде што никој не се повредува.

фото илустрација

„Тоа е навистина фантастично сложена констелација на емоции и саморегулација, што сега го разбираме и е клучен елемент за развојот на децата“, вели Ричард Флечер, кој учествуваше во истражувањето.

фото илустрација

5. Исхраната на тато влијае на здравјето на детето

Познато е дека бремените жени треба да внимаваат на тоа што јадат, но истражувањата открија изненадувачки резултати  дека исхраната на таткото влијае на идното здравје на децата. Веќе е познато дека фолатите штитат од абортус и недостатоци во исхраната на мајката. Сега, „нашето истражување сугерира дека татковците треба да размислуваат што јадат и што пијат“, рече Сара Киминс од Универзитетот Мекгил и нагласи дека родителите треба да запомнат дека тие се носители на идните генерации.

фото илустрација

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close