Градинка

Се реорганизираат училиштата: Планина од фрлени клупи, секое дете ќе седи само на клупа

За да можат училиштата да работат, тие ги фрлија старите клупи во кои можеа да седат двајца ученици.

 

За да може Италија да ги отвори училишта, мора да ги реорганизира сите и да ги прилагоди на борбата против епидемијата низ целата земја, никнуваат планини од фрлен училишен мебел.

Часовите во Италија започнуваат на 14 септември по долга блокада поради Ковид-19. За да можат училиштата да работат, тие ги фрлија старите клупи во кои можеа да седат двајца ученици. Цела планина од фрлен мебел исчезна од училиштето во Болоња.

Италијанскиот премиер Џузепе Конте најави милијарда евра за да им помогне на училиштата да се отворат во септември, велејќи дека државата бара часови со помалку гужви.

Според дерматолозите, бројни случаи на пациенти во Италија, Франција и Шпанија биле пациенти заразени со корона вирус кои имале лезии на нозете, за што сведочат тие.

Овој симптом беше особено видлив кај тинејџери и деца, но некои возрасни, исто така, имаа слични знаци на нозете.

„Овие се виолетови лезии, многу слични на мали и големи сипаници, кои обично се појавуваат на прстите на нозете и нормално зараснуваат без да остават траг“, се вели во соопштението на докторите.

Новиот коронавирус е нов вид коронавирус.

Болеста предизвикана од новиот коронавирус беше наречена болест предизвикана од корона вирусот 2019 (КОВИД-19) – „КО“ ја означува корона, „ВИ“ вирус, а „Д“ дизиз што значи болест на англиски.
Како се шири корона вирусот ?

Вирусот се пренесува преку директен контакт со респираторните капки на заразеното лице (што се создаваат преку кашлање и кивање), и со допирање површини контаминирани со вирусот од тие исти респираторни капки. Корона вирусот опстанува на површината и по неколку часа, но може да се уништи со едноставни средства за дезинфекција.

Кои се симптомите на болеста?

Симптомите може да бидат покачена температура, кашлица и отежнато дишење. Во потешки случаи, инфекцијата може да предизвика пневмонија или тешкотии со дишењето. Во ретки случаи болеста може да биде смртоносна.

Овие симптоми се слични на грип, кој се јавува многу почесто од болеста предизвикана од корона вирус. Затоа, потребно е тестирање за да се потврди дали некој има корона вирус.

Важно е да се запомни дека клучните мерки на превенција се исти – често миење на рацете и респираторна хигиена (кога кашлате или кивате, покријте ја устата со подлактицата или со хартиено шамивче, а потоа фрлете го шамивчето во покриена канта).

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close