MAMA

Се преселив во Норвешка пред една година и ќе ви кажам зошто никогаш нема да се вратам ДОМА!

Одлуката да се преселите во друга земја е една од најголемите и најрадикалните нешта што некој може да ги направи во животот

Како изгледа животот во една од најбогатите земји во Европа

Одлуката да се преселите во друга земја е една од најголемите и најрадикалните нешта што некој може да ги направи во животот.

Една Украинка собра храброст и се пресели во Норвешка, а по една година ги открива најважните факти што ги заклучила додека живеела во друга земја:

Норвешка е многу побогата земја од мојата родна Украина.Нивото на корупција е исклучително ниско. Судовите тука судат правично. Здравствениот систем ме остави без зборови, во позитивна смисла. Сè оди полека овде, но секогаш на подобро. Голем дел од работите се бесплатни (влез на многу места, многу поправки). Никој не краде светилки од ходникот овде, затоа што тие исто така се бесплатни

Тука луѓето шетаат со своите деца и возат велосипед како семејство, наместо да седат пред екранот како семејство.Никој не остава ѓубре зад себе во природата.Сообраќајните несреќи се многу ретки, а веќе неколку години, ниту едно дете не е го изгубило животот во несреќа.

Тука, луѓето не го надминуваат ограничувањето на брзината, ниту пресекува пат во сообраќајот. Тие велат дека Норвежаните имаат долг живот, бидејќи тие се една од најбогатите земји. Не – Норвежаните се грижат многу за своето здравје, не пропуштајте или одложувајте прегледи – тоа е причината зошто тие живеат повеќе од 90 години

Тука луѓето не се пијат или пушат. Во Норвешка, превентивните прегледи се целосно бесплатни и нормално е да се оди на лекар дури и кога немате ништо. Единствено што е скапо е поправката на забите, но нивното чистење е бесплатно.Рутинското годишно земање на крв е исто така бесплатно.

Сосема е нормално да се видат пензионерите кои шетаат или патуваат низ целата земја овде. Така го штитат нивното здравје и бракот.Луѓето тука се тивки и културни; никогаш нема да видите некој да разговара по телефон во полн метрото.

Луѓето тука не даваат совети ако не ги прашаш.Балконите тука се полни со цвеќиња .Погребите се многу скапи. Да се ​​чуваат кучиња е многу скапо – од храна до казна ако бегаат или каснат или нападнат некого.

Ова се некои од работите што ги забележав скоро веднаш. И ми се допаѓа сè. Размислувам дека до деведесеттите, колку што живеат многу луѓе овде, ќе станам вистинска Норвежанка… И, секако, не размислувам да се вратам …

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close