MAMA

Се качи во градски автобус со оваа маска и направи ХАОС, верувајте на овој начин нема да се заштитите

Во случај да чекате во автобус или не можете да задржите растојание од два метри на отворено, маската е исто така задолжителна

Според одвоените страни на Владата на Србија и Кризниот штаб, носењето заштитна маска во затворен простор е задолжително. Во случај да чекате во автобус или не можете да задржите растојание од два метри на отворено, маската е исто така задолжителна.

Во многу земји постепено се укинуваат мерките по првиот бран од коронавирусот, но носењето маски ќе биде законски задолжително. Слична е ситуацијата и кај нас, а кој нема да го почитува ова правило ќе плати казна.

Задолжителното е носење заштитна опрема (маска, марама или шал) на устата и носот, во сите јавни објекти како државни институции, маркети, продавници, банки, пошти, јавен превоз, чекални, здравствени институции и слично.

Носењето на заштитна опрема е задолжително и на отворени простори, секогаш кога не може дасе одржува минимална дистанца од два метри меѓу граѓаните.

Професорот доктор Никола Пановски при гостување на ТВ Tелма зборуваше за ситуацијата со корона вирусот во Mакедонија. На прашањето во врска со мерките и советите што ги дава министерството за здравство, а во врска со седењето дома, Пановски вели дека ваквата ситуација ќе потрае, минимум барем месец дена, така што треба да се навикнеме на новонастанатата ситуација.

Тој изјави дека родителите со своите деца, како и најмладите можат на час или два да излезат од дома, но да не се дружат во поголеми групи, туку да одат на кеј, или да се прошетаат на места на кои нема многу луѓе.

Професорот исто така спомена и дека нема потреба да се шета на кеј со маска, но во самопослуга или на некое друго место, каде има поголема концентрација на луѓе, треба задолжително да се носи. За разлика од граѓаните, вработените на касите и шалтерите треба да носат маски задолжително, и на неколку часа да ги менуваат. Маските треба да им го обезбедат одговорните во компаниите во кои работат.

 

 

 

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close