Нега и здравје

СЕКОЈ ДЕН ЈАДЕТЕ МЛАДО ЛУКЧЕ! Ќе бидете изненадени од резултатите!

Помага за спречување на одредени заболувања...

Младиот лук е многу здрав па поради тоа лекарите го препорачуваат и како лек за одредени болести.

фото илустрација

Треба да се консумира во ограничена мера ако имате чувствителен стомак, ако страдате од гастритис или имате киселина.

Содржи витамини А, Ц, К, како и витамини од групата Б, минерали, фолна киселина, железо, диетални влакна и хранливи материи.

фото илустрација

Благодарение на својот уникатен состав, го намалува воспалението во телото и го зајакнува имунитетот.
Богат е со сулфур кој го намалува ризикот од настанување на коронарни срцеви заболувања.

фото илустрација

Витаминот Ц придонесува за намалување на холестеролот и крвниот притисок додека пак алил сулфидот значително го намалува ризикот од појава на тум.ор или карц.ином, а особено е силна заштита против ра.кот на дебелото црево.

фото илустрација

– Покрај тоа што содржи витамини и минерали, на пример, витамин Ц, витамини од групата Б, влакна, содржи и флавоноиди, кои делуваат како антиоксиданси, намалувајќи ги воспалителните процеси во организмот. Најчесто влијаат на кардиоваскуларните процеси, дијабетесот и онколошките заболувања.

фото илустрација

Помага да се намали внесот на сол во организмот. Без разлика на се, младиот кромид не треба да се користи како лек кој се консумира само кога човек е болен. Треба да се јаде редовно за да има превентивно дејство во борбата против болестите.

За младиот лук да остане свеж и да не ги изгуби благотворните својства, потребно е да се чува во фрижидер и да се одвојат стебленцата на кромидот едно од друго, советуваат нутриционистите.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close