Бебе

Секое од моите деца е дар од Бога: Како живее жената што родила 44 деца, таа има само една порака за сите родители

Ова е 38-годишна жена која родила 44 деца, од кои шест си заминале од овој свет.

Секое од моите деца е дар од Бога

Понекогаш не знаеме како да се справиме со едно или две деца. И, како би се справиле со 38 од нив?

И не, не е шега. Ова е 38-годишна жена која родила 44 деца, од кои шест си заминале од овој свет.

38 деца под еден покрив?! Да

Нејзиното име е Маријам Набатанзи, живее во селото Кибимбири, Уганда, а животот не и е лесен. Кога имала 13 години, нејзините родители ја продале на човек кој бил 27 години постар од неа. Тие го нарекоа брак, но таа дури и не знаеше за што станува збор, сè додека не ја оставија сама со него во неговата куќа. Една година подоцна, таа роди близнаци, а потоа тројки, а потоа и четворки.

Бидејќи била само тинејџерка, Маријам сфатила точно колку може да биде тежок брак.

“Мојот сопруг имаше деца од претходните врски, и јас морав да се грижам и за нив. Тој исто така беше насиlен и ме тепаше секогаш кога ќе имаше можност да го стори тоа”.

Во еден момент, кога веќе имала 23 години, решила да не се породи повеќе – го прашала докторот дали има постапка што ќе ја спречи повторно да забремени. По деталното испитување, лекарот заклучи дека таквата постапка во нејзиниот случај може да предизвика сериозни последици по нејзиното здравје. Родила вкупно 44 деца; од кои шест пати близнаци, четири пати тројки, три пати четири и две деца одделно.Таа вели дека не жали за ништо, и дека децата се дар од Бога.

Единствено за што жали е што нејзините деца растат без татко. Нејзиниот сопруг често исчезнуваше со месеци, па дури и со години, за на крај да ги напушти. Никогаш не учествувал во воспитувањето деца. Им даваше само имиња, понекогаш само преку телефон. Најстариот син, 23, вели дека не го видел својот татко од неговата 13 година.

Но, Маријам нема време да жали или да се сожали. Својот живот им го посвети на своите деца, давајќи им љубов и поддршка и осигурувајќи се дека имаат сè што им треба. Храната е најсериозната храна за ова семејство.

Сите нејзини деца одат на училиште. Најстарите близнаци сега се квалификуван старател и градител.

„Се надевам дека сите мои деца ќе завршат  училиште, бидејќи имаат големи амбиции да станат лекари, наставници и адвокати. Сакам да го постигнат тоа, бидејќи тоа е нешто што не можев да го направам“.

За да ги покрие сите трошоци на животот, таа мораше да совлада многу вештини. Собира разни растенија и ги препродава, прави колачи, бои, плете плетенки, организира и украсува прослави и организира млади невести, односно им прави фризури.

Таа има јасна порака за сите во нејзината култура: “Престанете да продавате ќерки на мажи за брак. Тие страдаат многу и јас никогаш не можам да го надокнадам недостатокот на родителска љубов се борам дека моите деца и јас секогаш имаме храна на маса и никогаш нема да ги оставам”.

Исто така, има порака за сопрузите и татковците: „Никогаш не заборавајте на своите обврски, бидејќи бракот е вообичаена обврска да се воспитуваат деца“.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close