Дом и семејство

Родители, не грижете се, неуредната куќа е знак на креативност

Повеќето родители можат да се идентификуваат со ова

Дали сте под стрес затоа што имате чувство дека вашата куќа е секогаш неуредна и покрај напорот што го вложувате во чистење? Повеќето родители можат да се идентификуваат со ова.

Но, една студија на д-р Кетлин Вос од Факултетот за менаџмент Карлсон на Универзитетот во Минесота откри дека живеењето во неуреден дом ви помага да прифатите нови работи и да дојдете до креативни идеи!

Имено, за време на низата експерименти, истражувачите откриле дека луѓето што живеат во „хаос“ и неуредни домови, најверојатно, работат за добротворни цели, се среќни што наоѓаат нови решенија за старите проблеми и сакаат да пробаат нова храна.

„Се чини дека неуредната околина ги инспирира луѓето да ја напуштат традицијата, што може да донесе освежување во животот“, рече Кетлин Вос, објаснувајќи: „За разлика од тоа, уредната околина поттикнува компонирање и играње на безбеден начин“.

Значи, се чини дека ако сакате вашите деца да станат креативни, дарежливи возрасни кои се подготвени да прифатат нови предизвици – не дозволувајте да бидете загрижени за расфрланите играчки.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close