Градинка

Родители, запомнете го ова добро: На овој начин може јогуртот да им помогне на децата кои се борат со дебелина

Во студијата учествувале 100 деца со проблем на дебелина на возраст од шест до осумнаесет години

Пробиотиците што можат да се најдат во јогуртите можат да го намалат ризикот од дебелина или развој на болести како што е дијабетес кај децата, открива новата студија.

Во студијата учествувале 100 деца со проблем на дебелина на возраст од шест до осумнаесет години. Децата беа поделени во две групи кои сите следеа иста диета осум недели, но едната група пиеше јогурт кој содржеше високо ниво на пробиотици.

Истражувачите откриле дека децата на диета со пробиотици изгубиле поголема тежина и ја подобриле нивната чувствителност на инсулин со намалување на ризикот од дијабетес тип 2.

Благодарение на јогуртот, децата проголтале бактерии кои се одговорни за преработка на јаглени хидрати во цревата. Биохемиски примероци и причини за столицата биле анализирани за да се утврди влијанието на бактериите врз детската дебелина. Резултатите откриле дека децата кои проголтале пробиотици всушност изгубиле поголема тежина од другата група.

– Нашите откритија докажуваат дека постојат пробиотици кои работат ефикасно во слабеењето – рече д-р Флавија Прогам, раководител на истражување.

Истражувачкиот тим објасни дека иако ова откритие изгледа револуционерно, сепак се потребни многу истражувања за да дознаете повеќе за дејството на бактериите во телото.

– Следниот чекор на нашето истражување ќе биде идентификување на пациенти кои би можеле да применат третман со пробиотици. Сè уште не знаеме дали работи исклучиво со младите – вели д-р Прогам.

Студијата сугерира дека додатоците на пробиотици можат да ја изменат микробиомската средина на цревата и да имаат корисен ефект врз метаболизмот, помагајќи им на дебелите деца или адолесценти.

Но, потребни се понатамошни студии за подолги временски периоди за да се истражи ова понатаму.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close