Новости

РОДИТЕЛИ ВНИМАВАЈТЕ: Овој oпaceн предизвик кој се шири на ТИК-ТОК oдзeде два детски животи!

Пријавете го предизвикот...

Вчера регионот го потресе веста за см тта на 10 годишно момче од соседна Србија, кое наводно случајно се обе*ило играјќи предизвик за тик-тоук Блакаут!

Момчето беше пронајдено пред два дена во стан во Раковица, а како што неофицијално дознава српски Курир, момчето било оставено само во станот, додека неговите родители биле во продавница.

– Кога се вратија, тој не ја отвори вратата, па повикаа полиција и пожарникари кои влегоа преку терасата и го најдоа детето обeceно. Од самиот почеток се сомневаа дека смртта се случила случајно за време на играта, а сега се верува дека малото дете навистина го играло предизвикот „Блакаут“ на социјалната мрежа Tиk-tоk – вели извор од истрагата.

Во овој предизвик, децата ставаат појас околу вратот, го затегнуваат и го снимаат со мобилен телефон додека не се онесвести.

Девојче (10) кое се зaдуши играјќи го овој предизвик по ина во Италија пред неколку дена.

Светските медиуми апелираат да ја пријават секоја наредба што покажува споделување на Blackout Challenge.

Како и многу други опасни трендови на Тик Ток (предизвик „Син кит“, на пример), овој предизвик ги принудува младите да извршуваат задачи што се опacни по живот.

Што е Blackout Challenge?

 

Во основа, овој предизвик ги тера корисниците да „се гушат“ сè додека не ја изгубат свеста. Оваа „игра“ е на социјалните мрежи со години, а понекогаш е позната и како “Passout challenge”, „игра на гушење“, „сонување на брзина“ или „игра за несвестица“. (Игра на бесознание) и во моментов добива на интензитет на „ТикТок“.

Медицинските работници предупредуваат дека овој предизвик може да доведе до несвестица, оштетување на мoзокот, па дури и cм*т.

Пријавете го предизвикот…

 

ТикТок сега ги охрабрува корисниците да ги пријавуваат луѓето кои учествуваат во овој „предизвик“ и се надева дека ова ќе го спречи неговото ширење. Ова може да се направи со кликнување на белата стрелка десно од сликата и потоа кликнување на „извештај“.

Ако видите дека некој учествува во овој предизвик или го охрабрува учеството, веднаш пријавете го тој профил.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close