Новости

ПРИКАЗНА КОЈА РАСПЛАКА МНОГУМИНА: Се е можно кога се сака- оваа наставничка на дете со аутизам е светлата точка за ова семејство!

Мајката на Ивано е благодарна на неговата наставничка која секојдневно го мотивира со пораки

“Оној што нема дете со пречки во развојот или какви било потешкотии, во Хрватска, не е свесен колку е среќен. Неможете да замислите колку проблеми – немате. Без претерување, ова ќе го потврди секој нормален нетипичен родител”, вака ја започнува својата револтирана објава на Фејсбук, Сузана Реџер која е мајка на Ивано, кој е дете со аутизам, и е вработена како спикер во Здружението Сенки.

 

Foto: BBC/ Ilustracija

 

Нејзиниот син воедно беше и инспирација за активирање на нејзиниот блог, место каде Сузана редовно пишува за тоа како изгледа животот на нејзиното семејство, живот кој целосно се прилагодува на аутизмот.

 

Foto: Zena sam Ja/ Ilustracija

 

„Без досадни патетики и лажна естетика“, вака го опишува начинот на кој пишува за сè.

Нејзините објави редовно предизвикуваат интерес, а со последната успеа да расплаче многу луѓе. Имено, таа ја допре темата за едукација на деца со аутизам.

Нејзиниот син Ивано е ученик во основно училиште со редовно образование со прилагодена наставна содржина и асистенти за настава.

 

„Она од што се плашам во нашите животи, меѓу другото, се зборовите: не може, не можеме, не оди, не давај, немаме, ја знаете нејзината мајка, а што ќе речат другите, системот е виновен (како никој од нас да не е индивидуа) и сите други балкански престерандуси што значат „не сакаме“ и „нема да“, признава таа.

Сепак, во нивните животи има една светла точка – наставнчка по хрватски јазик.

 

Foto: Your Teen Magazine / Ilustracija

 

“Почнав да ги чувам нејзините материјали и пораки за Иван во тврда папка. 

“Андреа е наставник по хрватски јазик. Онаа со која Ивано има најмногу потешкотии. Онаа со која, меѓу другите го*на, најмногу се бориме. Секој завршен месец, таа одлучува да му напише мотивациска порака на својот ученик со аутизам на начин прилагоден на него. Што тој може да го разбере. Бидејќи реков дека Ивано е дете со ниско ниво на самодоверба и дека е многу свесен за неговите тешкотии. Бидејќи тој е како мал црв кај неа. Среќно и задоволно е детето во тоа училиште. Бидејќи таа го поддржува. “Му дава самодоверба. Го води да биде храбар”, вели оваа горда мајка.

 

Foto: Kurir.rs/ Ilustracija

 

За читање, таа одлучи да му додели златен медал. Бог знае дека тој нема идеја што значи поимот „читање“. Ќе го пријави кај Лидрано. Зошто, јас немам врска, но таа знае. Таа верува во него. Во неговите способности”, заклучува Сузана и конечно им поставува на сите едноставно прашање:” Не можете, а? Не можете? ”

“Очите ми се насолзија. Секоја чест. Тоа дете расте во себе. Секоја чест. Таа наставничка расте. Во себе, кај ученикот, кај тие родители. Се надевам и пошироко”, е еден од ентузијастичките коментари.

 

Foto: Ilustracija

 

“Каква инспирација! Дај боже и ние еден ден да најдеме таков учител. Во целата оваа борба, ова е нешто што навистина ги загрева срцето и душата, како за детето, така и за родителот”, се согласи друга мајка.

 

Foto: Ist Media/ Ilustracija

 

„Ме расплакавте затоа што и јас поминав крвав пат со моето дете и го имавме нашиот ангел на училиште … Жена чие срце и посветеност на работата е поголемо од самата себе“, го сподели своето искуство друга мајка.

Во разговор за Index.hr, Сузана посочува дека многу од децата можат да научат да научат сè од својот учител.

„Во море на корона и катастрофа, добро е да се види дека има луѓе пристојно и спокојно под радарот кои вршат врвна работа со најранливата и маргинализирана популација во нашето општество“, додава таа.

 

Foto: 24 sata/ Ilustracija

 

“Оваа професорка е доказ и таа целосно разбира дека секој од нас е индивидуа од овој систем. Можеме да го смениме ако сакаме на подобро. И затоа сум среќна што мојот Ивано го учи клучниот предмет во училиште од една таква личност”, рече таа на крајот не криејќи ја благодарноста што ја чувствува кон Андреа.

Извор: Index.hr

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close